top of page

Uitdagingen aangaan en problemen oplossen...

 

In deel 2 heb je de focus van jezelf naar de wereld rondom jou gebracht. Je hebt belangrijke stappen genomen in het begrijpen van de maatschappij. Een maatschappij, een wereld waar jouw klanten in leven. 

Met al deze nieuwe inzichten ga je nu aan de slag. 't is tijd om de trends, de hypes, de vele innovatieve producten te selecteren en te gebruiken om eigen producten en/of diensten te ontwikkelen en aan te bieden. 

We zullen bestaande inzichten gebruiken en nieuwe zaken creëren om jezelf en jouw organisatie te verbeteren / vorm te geven! Laat de ideetjes maar komen!

Problem - solution fit

solution.jpg
user.png

Ideeën zijn natuurlijk maar interessant indien ze ook een probleem oplossen. Problemen van echte mensen! Hier zullen we op focussen. HUMAN-CENTERED! 

Hiervoor zal je diverse stappen ondernemen, o.a. gebaseerd op de methode van 'DESIGN THINKING' en 'INNOWIZ'. 

Dit alles zal uiteraard enkel werken indien je kan floreren in een echte INNOVATIECULTUUR! 

INNOVATIECULTUUR

hfdstk 1: innovatiecultuur

Innovatie is geen project. Als je het goed doet, is het een doorlopend proces, een van de vaste activiteiten in je bedrijf. Daarvoor heb je de juiste randvoorwaarden nodig. Een van de belangrijkste is een goede innovatiecultuur binnen je organisatie. Waardoor innovatie verankerd raakt in hoe iedereen met elkaar omgaat. Maar wat is eigenlijk een innovatiecultuur en hoe krijg je dat voor elkaar?

THINK 

 

Werk jij in een organisatie waar er enkel verwacht wordt dat je uitvoerende taken doet?

Vind jij het oké dat de baas nooit eens jouw mening vraagt? 

Krijg je soms ruimte om tijdens jouw sessies nieuwe zaken uit te testen? 

Word je betrokken in de opbouw van een nieuw aanbod? 

Voel jij je weleens een robot?

Heb je het gevoel dat de organisatie voornamelijk top-down georganiseerd wordt? 

Image by Rock'n Roll Monkey

Wet van remmende voorsprong...

Stel ... een naburig fitnessbedrijf staat (ten opzichte van de regionale concurrenten) mijlenver voor qua digitale coaching, qua trainingsmateriaal en aangeboden voedingssupplementen.

Stel ... een naburig teambuilding- en adventurebedrijf is state-of-the-art. Deze infrastructuur wordt in heel Europa als voorbeeld aangehaald als 'het pretpark van de toekomst'. 

Jij zit dan niet in deze situatie, jouw organisatie is wat ouderwets en je merkt dat je niet meer voldoet aan de wensen van de klanten? Wat doe je dan? De wet van de remmende voorsprong zal je wat hoop geven :-) 

Een voorsprong in de markt kan er toe leiden dat je uiteindelijk wordt voorbijgestreefd. Het achterliggende idee is dat een (technische) voorsprong leidt tot een verminderde stimulans om verbeteringen of veranderingen door te voeren. Dit terwijl degenen die achterlopen juist alle reden hebben om zich aan te passen. De concurrenten kunnen ook zeer eenvoudig starten met een verbeteringsproces van jouw eindproduct. 

Innovaties zijn kopieerbaar. Misschien lukt het om de concurrentie via octrooien tijdelijk op afstand te houden, maar uiteindelijk worden we sneller ingehaald dan wij ooit de concurrenten inhaalden (van der Ven, Marcel 2022)

Maar waarom doe jij dit dan ook niet? De reden dat je dit zelf niet doet is te verklaren aan de hand van het principe van sunk cost: je hebt al zoveel geïnvesteerd in de huidige oplossing, dat opnieuw beginnen als een te groot verlies voelt. Je wilt de reeds gedane investering niet links laten liggen. Ook als het rationeel gezien een betere beslissing is om opnieuw te beginnen, dan kiezen we er toch vaak voor vast te houden aan onze huidige oplossing.

Een goed voorbeeld van sunk cost vind je in je kledingkast. Ook jij hebt achter in je kast wel een kledingstuk hangen dat je nooit draagt. Het zit niet lekker, staat toch niet zo mooi als je dacht of match niet goed met de rest van je garderobe. Je weet echter nog hoeveel geld je er aan uit hebt gegeven en vindt het zonde dat je het desondanks nog maar enkele keren gedragen hebt. Dit is precies wat sunk cost is.

De wet van de remmende voorsprong en vooral het onderliggende principe van sunk cost is duidelijk terug te zien bij diensten als Uber, Netflix en WhatsApp. Waarom is Uber niet ontwikkeld door de taxibranche? Waar waren de telecomoperators toen WhatsApp op de markt kwam? Waarom is er geen videotheek geweest die met Netflix op de proppen kwam?

Er werd simpelweg te veel geld verdient met de huidige producten en diensten in de betreffende branches. De motivatie om aan te passen ontbrak.

Een opvallend detail is dat Netflix haar diensten initieel aan de videoketen Blockbuster wilde verkopen, maar die hadden geen interesse. Waarom ze geen interesse hadden? Blockbuster haalde 12% van de omzet uit boetes van mensen die hun video’s en dvd’s te laat terugbrachten. Over sunk cost gesproken.

Wet van stimulerende achterstand!

Gerelateerd aan de wet van de remmende voorsprong is de wet van de stimulerende achterstand. Deze wet stelt dat er op bepaalde momenten bewust gewacht wordt met de ontwikkeling van producten of diensten, totdat de kinderziekten er uit zijn. Het risico is uiteraard dat degene die wel als eerste een product of dienst lanceert direct een groot marktaandeel verovert en gebruikers niet snel geneigd zijn over te stappen. Voordat je de keuze maakt niet direct mee te gaan in een ontwikkeling, moet je realiseren dat gebruikers niet graag overstappen. Het moet veel beter of goedkoper zijn voordat gebruikers bereid zijn over te stappen naar een ander product of een andere dienst.

You can’t go back and change the beginning, but you can start where you are and change the ending. - C.S. Lewis

bron: https://www.nabl.nl/artikelen/verandering/de-wet-van-de-remmende-voorsprong-achterstand-als-voordeel/

Er zit nog een groot voordeel aan een achterstand. De Engelse term leapfrogging duidt namelijk op het fenomeen dat bepaalde stappen in de ontwikkeling kunnen worden overgeslagen. Door de immense achterstand die ontstaat, kunnen bijvoorbeeld bepaalde inefficiënte, inferieure of verouderde technologieën worden overgeslagen. Zo kan je plots een zeer grote stap vooruit zetten. Wie weet heb jij afgelopen jaren niet gesukkeld met allemaal diverse platform en protoypes om digital coaching te doen bij klanten. Je bent bewust van alle technologie weggebleven om nu plots te profiteren en een frequent getest all-in-one coachingplatform te kunnen gebruiken (gebaseerd op alle successen en mislukkingen van anderen in het verleden).

Zoja, dan ben jij alvast geen 'early adopter'. 

bron: https://www.nabl.nl/artikelen/verandering/de-wet-van-de-remmende-voorsprong-achterstand-als-voordeel/

leapfrogging.png

Diffusion of innovation...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het concept 'diffusion of innovation' vertelt ons iets over het verspreiden van innovaties bij mensen

 

De focus ligt op 'producten' maar kan ook perfect voor ideeën / diensten gebruikt worden. 


Elk product heeft een bepaalde levensduur. Het gaat dan niet alleen om de mate van slijtage en het behoud van de kwaliteit van elk afzonderlijk product, maar ook om de marktwaarde.

In zijn diffusion of innovation-theorie gaat socioloog Everett Rogers hier dieper op in en richt zich op het proces van verspreiding van een nieuw product of idee binnen een bepaalde groep. Hij beschrijft in zijn diffusion of innovation-theorie de levenscyclus van de innovatie van een product. Hierin noemt hij vijf stadia waarin een product kan verkeren, met daarin vijf verschillende gebruikersgroepen die het product of idee accepteren.

Afhankelijk van de fase waarin het product verkeert, vinden er verschillende aanpassingen plaats, zoals veel of weinig promotie of hoge of lage verkoopprijs. 

 

Wanneer een product in de markt wordt gezet, wordt het product in eerste instantie afgenomen door de ´innovators´. Deze kleine groep mensen is de eerste die het product wil hebben en wil uit proberen en bereid zijn om risico's te nemen.

Deze exclusieve gebruikersgroep is daardoor trendsetter. Daarna krijgt het product een steeds grotere populariteit en vindt er grotere afname plaats.

(bron: toolshero.nl)

diffusion-of-innovation-chart-1-of-2.jpg
cartoon innovation.png

video: what is design thinking? 

TODO 

 

​Bekijk de bovenstaande video. 

  • Hoe omschrijven ze het verschil tussen de 'innovators' en 'early adopters'? 

  • Wat bedoelen ze met 'the CHASM'? 

  • Early and late majority groups vormen het grootste deel. Waarom en wat is het verschil? 

  • Kan je voor jezelf een voorbeeld noteren per categorie? Bijvoorbeeld: ik heb me onlangs een 1ste polsband activity tracker gekocht, na een lange studie en getuigenissen van vele peers. Late majority!

THINK 

 

Ben je een echte innovator? Of kijk je liever de kat uit de boom en reageer je wanneer nodig? 

Change ... yes you can!

.Je hebt als organisatie een keuze wanneer zich een kans voordoet een grote koerswijziging in te zetten: je kan je businessmodel zelf aanpassen, of je kan wachten tot de markt je daartoe dwingt. Dit is geen eenvoudige keuze, omdat het resultaat onzeker is en het risico groot.

 

Dit vereist goed leiderschap en een ware INNOVATIECULTUUR, op de 3 niveau's (organisatie, team & individu)

organisatie.png
thinking outside the bin.jpg
idea killer.jpg

tip 1: creëer 'Creative Confidence' bij de medewerkers...

80% van werknemers zegt dat het ontketenen van de creativiteit de sleutel is tot succes / economische groei

25% zegt dat ze zich creatief kunnen uitleven! WAT MET 75% anderen?

Je eigen medewerkers weten als geen ander hoe jouw product of dienst in elkaar zit. Ze horen dagelijks van gebruikers en stakeholders wat ze wel en niet fijn vinden. Wat ze missen of juist anders willen zien. Zorg dat die input echt wordt gebruikt. Dat ze worden uitgedaagd om hun inzichten om te zetten in goede ideeën. Geef medewerkers de ruimte om op kleine schaal te experimenteren. Heb je een goed idee? Probeer het maar! En deel je idee met anderen. Daar wordt het altijd beter van.

 

Om dit te stimuleren kun je:

  • op vaste basis ideation sessies organiseren

  • een plek inrichten waar goede ideeën worden verzameld, geëvalueerd en aangevuld

  • een structuur om goede ideeën te selecteren en tot experimenten om te zetten

  • voorzieningen om experimenten te testen

Van managers vraagt dit een andere stijl van leiding geven. Ze gaan veel meer werken op basis van vertrouwen. Ze begeleiden medewerkers binnen de gestelde visie en faciliteren hen met hun idee. En zorg dat we allemaal kunnen leren van eventuele fouten. Maak binnen de organisatie duidelijke afspraken over het monitoren van innovatie.

bron: https://inspiratiebrigade.nl/creeer-een-innovatiecultuur/

Creëer een Speak Your Mind  mentaliteit op het werk. Knal mensen niet af, maar wees dankbaar voor het ontvangen van ideetjes. Ook al worden ze in toekomst niet omgezet tot realiteit. 

The art of squinting

Focus bij het ontvangen van nieuwe ideetjes niet altijd op de details, maar op het potentieel! Als jouw projectmedewerker met een crazy idea afkomt ... knijp dan de ogen wat toe en kijk er naar zonder de randvoorwaarden te zien. 

Als je bijvoorbeeld bezig bent met een ideetjes voor een nieuw logo voor je volgende lessenreeks ... dan is het makkelijk om vast te lopen in de zoektocht naar perfectie. Maar dit kan een echte creativiteitsmoordenaar zijn. Wie kan er nieuwe, innovatieve ideeën bedenken wanneer je aan het stressen bent over de dikte van lijn? 

Image by Noah Buscher
Image by Alice Dietrich
speak your mind.jpeg
Image by Alexander Andrews

tip 2: geef tijd, budget en kaders...

Innoveren lukt nooit in een keer. Het is een kwestie van experimenteren, veel fouten maken en de goede dingen hergebruiken. Dit proces heeft voldoende tijd nodig. Deadlines en andere vormen van tijdsdruk werken dan ook averechts.

Maar dit is juist wat je bij veel organisaties nog niet ziet. Als medewerkers continu bezig moeten zijn met productietargets, trainingen of teambuildings geven aan klanten, coachingsgesprekken en de to-do list van vandaag, is er geen tijd voor iets vernieuwends.

  • Geef een duidelijk kader waarbinnen creativiteit en innovaties welkom zijn. Toon als manager dat het meer dan welkom is om te experimenteren met trainingsmateriaal en coachingstechnieken, maar maak duidelijk dat de specifieke trainingsopbouw altijd identiek moet zijn aangezien dit in het DNA van het bedrijf zit. 

  • Geef tijd. Bijvoorbeeld 1 vaste dag per 2 weken. Of een week ruimte om te experimenteren tussen projecten voor klanten door. Zodat duidelijk is wanner de druk van de operationele ketel af is en innovatie voor gaat.

  • Reserveer budget en faciliteiten voor experimenten. Is er geld om af en toe nieuwe exergames te proberen? Is er geld om maandelijks een innovatief stuk trainingsmateriaal aan te kopen? Is er een vrije ruimte om dingen te testen? Laat eventueel medewerkers zelf het ‘innovatiebudget’ beheren. Dat ze samen stemmen waar het beschikbare geld aan uitgegeven wordt om het innovatiedoel te halen.

bron: https://inspiratiebrigade.nl/creeer-een-innovatiecultuur/

idee bus.jpg
Image by KAL VISUALS

tip 3: bouw een netwerk op...

Als je dag in, dag uit bezig bent met je eigen product/dienst, is de kans heel groot dat je bedrijfsblind wordt. Een frisse blik van buitenaf is dan het beste redmiddel. Hetzelfde geldt voor innovatie. Sta dan ook open voor input van buitenaf.

Betrek sowieso je klanten bij wat je doet. Zij kennen je als geen ander en geven geld aan je uit. Bouw een netwerk op van andere partners. Niet alleen om direct mee samen te werken, maar ook om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen. Ieder bedrijf heeft partners nodig met aanvullende middelen en unieke/creatieve expertise. Zorg dat jullie elkaar regelmatig ontmoeten en dat de uitwisselingsstroom beide kanten op gaat. Uit kruisbestuiving ontstaan de beste ideeën.

bron: https://inspiratiebrigade.nl/creeer-een-innovatiecultuur/

Image by Jordan Harrison

Indien je binnen het bedrijf 'deel 2' van deze cursus in gedachten houdt, dan komt dit helemaal in orde :-) 

​“Vrijwel alle mensen tegen wie ik opkijk en van wie ik tegenwoordig probeer te stelen, hebben ongeacht hun beroep het ‘DELEN’ tot een onderdeel van hun vaste routine gemaakt. Ze doen niet altijd aan netwerken, maar PROFITEREN VAN HET NETWERK!” - Austin Kleon

ATTENTION 
If you want to go fast, go alone.
If you want to go far, go together


leestipKleon, Austin (2014). Show your work! 10 Ways to Share Your Creativity and Get Discovered. Lannoo.
 

collaboration.jpg

video: EPODE international network 

les van de cartoon: je hebt een goed team nodig! 

meeting.png

THINK 

 

Ook jij hebt waarschijnlijk een reusachtig netwerk opgebouwd via social media. Hoeveel keer gebruik je dit functioneel? 

Stel ... je hebt sponsors nodig voor jouw event. Heb je dit toen gedeeld op jouw social media netwerk? 

Stel ... je zoekt nieuwe klanten voor jouw sportexperiment. Heb je dit gevraagd aan als jouw connecties op de social media netwerken? 

Stel ... je zoekt leuke ideetjes voor de inkleding van jouw sportsbar op een festival. Inspiratie gevraagd aan jouw social media contacten? 

video: where good ideas come from

TODO 

 

Bekijk de video en los deze vragen op: 

  • Wat wordt er bedoeld met SLOW HUNCH en PARTIAL HUNCHES? Wat leer je hier uit voor jouw intensieve week? Link het woord INCUBATIE hieraan. 

  • Wat doet de 'coffee house' in deze video? Link deze video aan de opdracht uit deel 1 waarbij je een foto moest nemen van jezelf al werkend op een inspirerende locatie. 

  • Hoe helpt internet volgens Steven Johnson? 

Probeer te excelleren...

Om een verschil te maken in een sector met vele spelers ... moet je vaak oftewel de prijs naar beneden halen oftewel INNOVATIEF zijn/blijven. 

USER CENTERED denken of het DESIGN THINKING proces zal je hierbij helpen indien je voor optie 2 gaat.

DESIGN THINKING

hfdstk 2: design thining

Solve your / their problem!...

Design Thinking is een methode die gebruikt wordt om complexe problemen op te lossen. De mens staat centraal binnen de methodiek door problemen steeds vanuit menselijke behoeften te definiëren. Er worden oplossingsrichtingen bepaald met brainstormsessies, waarna je met de Design Thinking Methodiek direct een prototype maakt en de oplossing test in de praktijk.

Je zal deze methodiek aanleren tijdens de lessen om vervolgens te gebruiken tijdens de intensieve week (projectweek). 

Design Thinking processen bestaan uit 5 stappen:

  1. EMPATHIZE & RESEARCH 

    • zorg ervoor dat je perspectieven van alle betrokkenen kent.

    • zorg ervoor dat je kennis hebt omtrent het onderwerp.

  2. DEFINE

    • Definieer het probleem

    • waarvoor je een oplossing ontwerpt

    • op een manier waarin de mens centraal staat.

  3. IDEATE

    • Genereer zo veel mogelijk ideeën

    • en kies vervolgens de beste(n).

  4. PROTOTYPE

    • ga aan de slag

    • en creëer zo snel mogelijk een werkende versie (prototype) van jouw oplossing.

  5. TEST

    • Zijn jouw veronderstellingen correct? Raak je de juiste snaar met jouw oplossing? Gok niet gewoon, maar test het!

    • en verwerk de feedback die daaruit voortkomt.

empathize.png
define.png
ideate.png
prototype.png
test.png

video: what is design thinking? 

De 'Design Thinking Mindset' rust op 3 pilaren:  

  • Inlevingsvermogen! 

Empathie is de basis van design thinking. Enkel indien je ingaat op de wensen en behoeften van mensen voor wie je ontwerpt, kan wat je doet beschouwd worden als design thinking.

  • Ideation

Ideation is de kern van creatieve activiteiten in het design thinking proces. Simpel gezegd, het is wanneer meerdere ideeën tegen elkaar worden opgezet, waar creativiteit wordt ontketend en innovatie plaatsvindt!

  • Experimenteren 

Door te doen kan je leren! Durf dingen uittesten en vooral ... leer uit deze experimenten!

design-sprints-scaled.jpg

THINK 

 

Durf jij tijdens jouw stagesessies te experimenteren met nieuwe zaken? 

Durf jij tijdens een sportsessie (bij de klanten van module Beweeg- en Lifestylecoaching) een nieuwe techniek uit te proberen? Een sessie aanbieden die je nooit eerder gaf? Vertrek je bij dat idee vanuit behoeften van de klant? Of kies jij enkel sessies die je zelf graag zou doen en waar je zelf reeds ervaring hebt? Speel je altijd op veilig, ver weg van het experiment? 

Design thinking is not a cookbook where the answer falls out the end. It’s messier than that. It’s a big mass of looping back to different places in the process

- David Kelley

 


Design Thinking is een groot experiment.

De laatste fase van de Design Thinking Methode is het testen van het product. Ondanks dat dit de laatste fase is, is het vaak niet het einde van het ontwerpproces. Design thinking is niet lineair (dus niet perse altijd van stap 1 naar 2 naar 3 naar 4 naar 5 en stop). Neen, het is FLEXIBEL (niet iedereen hoeft met zelfde fase te starten) en ITERATIEF.

 

Het iteratieve proces is het bouwen, verfijnen en verbeteren van een project, product of initiatief. Met het iteratieve ontwikkelingsproces kunnen teams creëren, testen en herzien tot ze tevreden zijn met het eindresultaat. Vaak keer je dus terug op je stappen! 

Omdat Design Thinking een iteratief proces is genereert de test fase vaak weer veel input voor eerdere fases. Zo kan het probleem opnieuw gedefinieerd worden of je genereert nieuwe gebruikersinzichten, waardoor de oplossing voor het probleem ook aangepast moet worden.

Dus ... Design Thinking is een iteratieve, flexibele, mensgerichte ontwerpmethode waar samenwerking tussen projectteam en alle stakeholders centraal staat.

 

bron: https://designthinkingworkshop.nl/design-thinking-methode/ 

user behaviour.png
user behaviour 2.png

afbeelding: is het design wel afgestemd op de gebruiker? Hebben ze oplossing gezocht met de wensen van de eindgebruiker centraal?

FASE 1: EMPATHIZE & RESEARCH

fase 1: empathize

Be prepared!...

 

Ook al is design thinking een niet-lineair proces ... de meeste mensen starten met de 'empathize & research fase'. Om de simpele reden omdat dit een user-centered proces is en dan is het goed om van start te kunnen gaan met véél kennis over gebruikers en onderwerp. 

 

We willen:

  1. LUISTEREN NAAR DE OPDRACHTGEVER! Weet goed binnen welk kader je zal moeten tekenen. Doe een uitgebreid open gesprek met de opdrachtgever. Verzamel alle do's and don'ts. 

  2. EMPATHISCH ZIJN! We willen een DIEP inzicht in de daadwerkelijke gebruiker waarvoor je ontwerpt. We willen ons volledig kunnen INLEVEN! Wat beweegt hen, wat verontrust hen? Hoe gaan ze hun dag in? Wat veroorzaakt wrijving voor hen? Wat zijn hun werkelijke problemen en wat is de oplossing die ze echt nodig hebben?

  3. INLEZEN IN HET ONDERWERP! We willen alles weten over het onderwerp! We willen als inhoudelijk expert aan de start komen! 

(bron: https://www.workshopper.com/post/guide-to-design-thinking#toc-define-stage-2-of-the-design-thinking-process)

1. Luisteren naar de opdrachtgever

Zorg ervoor dat je alle noden / wensen van je opdrachtgever kent. Ga aan de slag met een startnota om gerichte vragen te stellen:

 

  • Waarom willen ze een design thinking proces uitrollen?

  • Wat willen ze precies? Of wat willen ze absoluut niet? 

  • Voor wie willen ze iets creëren? Of voor wie zeker niet? 

  • Met wie willen ze samenwerken? 

  • Waar willen ze te werk gaan? Fysieke locatie? Digitaal? Mobiel? ... 

  • Wanneer? Hebben ze een projecttiming voor ogen? 

 

2. Empathisch zijn...

 

Dit is hét doel van deze fase.

Dus, wat is de beste manier om in het hoofd van uw doelgebruiker te komen? Uiteraard zullen de ervaringen uit vorige modules in de COACH-rol van de opleiding Sport en Bewegen van pas komen!  

Ik breng graag een paar nieuwe zaken aan en herhaal toch nog graag even paar essentials. 

 

Zoals bij elke design thinking-fase, is er geen enkele 'juiste' manier die u moet gebruiken om de beste resultaten te krijgen. Het hangt allemaal af van de aard van uw project, het tijdsbestek, het budget en de beschikbare middelen.

​0

BESTE METHODE = lange periodes meelopen met mensen uit de doelgroep, hen observeren en praten omtrent hun motivaties. 

Walk a mile in my shoes

MAAR NIET VAAK HAALBAAR. Vaak moeten we dan naar 'the next best thing' zoeken. 

Als het ons maar helpt om alles vanuit het juiste perspectief te zien. Jouw kijk op het probleem is mogelijks volledig irrelevant. 

TODO 

 

  • Bekijk de video 'vergelijking van generaties' en maak een tabel per generatie en noteer er alle karakteristieken die ze in deze video laten zien

  • Ga op zoek naar een trendrapport van Gen Z en vul de belangrijkste bevindingen hieruit aan in jouw tabel van vorige oefening. 

  • Luister tijdens je volgende wandeling / fietsrit eens naar een podcast omtrent Gen Z die nu massaal arbeidsmarkt aan het bestormen is, met hun eisen whishlist. bijvoorbeeld: https://open.spotify.com/episode/3TwkJ8LN7kv0NbDtBURYfi?si=32cc39dea9754e3a  

 

Waarschijnlijk vind je de vergelijking tussen verschillende generaties wel interessant aangezien het vaak zeer herkenbaar is. Lees je gerust verder in... de literatuur hieromtrent is oneindig.

gen z.jpg

video: vergelijking van generaties

generations.jpg

afbeelding: overzicht generaties (bron: Nerd Robot)

TODO 

 

Mogelijks moet je een design thinking sessie organiseren voor een externe organisatie. Het is belangrijk om jezelf goed in te leven. Vraag daarom altijd aan de externe opdrachtgever om een soort van 'inlevingspresentatie' te geven of te maken. 

voorbeeld: indien de defensie een uitdaging lanceert bij jullie ... dan leveren ze op voorhand deze presentatie met wat extra info. Download dit en leef je in in de uitdaging. 

Beginners mindset

Leer jezelf om een 'beginners mindset' aan te nemen! Observeer mensen uit de doelgroep, oordeel niet. Een beginnersmindset is een handig hulpmiddel om diepe inzichten te ontdekken. Laat je aannames, voorkennis en ervaringen aan de deur en nodig nieuwsgierigheid uit in het proces.

Het verkrijgen van inzichten en observaties uit het bestuderen van uw gebruikers. Dit kan elke vorm aannemen die u wilt, of het nu een video- of fotostudie of daadwerkelijk onderzoek is.

THINK 

 

Wanneer jouw trainingssessie met x aantal klanten erop zit, stel je hen dan een aantal vragen (zoals "wat vond je van sessie? Voldoende variatie? Intensief genoeg? Is dit wat je er van dacht?")? Zoja, luister je echt naar de antwoorden of doe je dit uit vorm van beleefdheid? Neem je een 'beginners mindset' aan of betrap je jezelf er op dat je denkt dat je het zelf wel beter zal weten? 

TODO 

 

​Gebruik trendwatchingsoefeningen / -bronnen uit DEEL 2 om jezelf in te lezen in de doelgroep.

  • vb: je bent medewerker sport & jeugd @ de stadsdienst. Ga voor jouw project op zoek naar de leefwereld van Generation Z via Google Trends en Think with Google.
  • vb: ga op zoek naar de trends voor de doelgroep babyboomers. ​

Gebruikersinterviews

 

Iets wat super goed werkt om je doelgroep te leren kennen ... GEWOON VRAGEN! Je zult verbaasd zijn over hoe bereidwillig mensen zijn om je alles te vertellen over hun gevoelens en emoties! Wees echter voorzichtig met hoe je je vragen maakt, om mensen niet in de richting te sturen die je misschien wilt dat ze gaan.

NIET DOEN: "Hi, zou jij een nieuw & duurder abonnement kopen indien we ons aanbod verruimen naar sessies omtrent mindfulness? 

Zo krijg je enkel een 'ja' of een 'neen' of een 'misschien'. Gebruik open vragen! Zoals: "Hi, jij komt reeds jaren naar onze fitness. Hoe zou jij ons aanbod willen zien wijzigen? 

2. Inlezen in het onderwerp... 

 

Voel jij jezelf een expert in het onderwerp? 

In het design thinking start je met een groep mensen met de juiste expertise. Vaak zijn dit mensen die jarenlange ervaring hebben met het onderwerp. 

Als student moet je deze ervaring (waarschijnlijk) nog deels opbouwen. Een snelle manier om hier een voorsprong in te nemen is door het inlezen in het onderwerp en doelgroep. Ga op zoek naar boeken, artikels, trendrapporten, ... 

TODO 

 

Maak jouw huiswerk omtrent jouw onderwerp voor de intensieve week. Wordt een expert! 

  • Maak een LIJST MET ZOEKTERMEN / PROMPTS die relevant zijn voor jouw casus! Doe dit op mindmap wijze en stop maar met aftakken wanneer je concrete zoekopdrachten hebt. (ter zijde ... weet jij wat een prompt is?)

    • stel ... jouw casus gaat over 'urban sports & culture', dan kunnen dit zoektermen zijn​

      • streetculture

      • beweegvriendelijke stad

      • Vital Cities

      • youthfull city

      • ...

    • Selecteer een paar belangrijke woorden uit jouw onderzoek en noteer de synoniemen. Gebruik hiervoor websites die synoniemen genereren voor jouw zoekwoord. vb: https://www.thesaurus.com/

Image by Road Trip with Raj

TODO 

 

OEFEN INTERVIEW: 1 student speelt iemand uit de doelgroep, 1 persoon speelt de interviewer. Kies een doelgroep infv jouw intensieve week. Indien je vorige oefeningen van deze fase goed gedaan hebt, moet je in staat zijn om je volledig in te leven in deze persoon van de doelgroep. Je moet jouw POINT OF VIEW volledig kunnen aanpassen. 

FASE 2: DEFINE

fase2 define

De 'Define'-fase bouwt voort op de observaties die je hebt verzameld over jouw gebruikers in de 'Empathizing'-fase, waarbij de resultaten van uw analyse worden samengevat om de ontwerpuitdaging te selecteren die het meest de moeite waard is om aan te gaan.

Je definieert de ONTWERPUITDAGING! (de probleemstelling die je voor jouw gebruikers wenst op te lossen).

 

Het helpt je de juiste focus te houden. Het helpt je het 'einde' in gedachten te houden. 

Onderschat deze fase niet! Het is één van de belangrijkste in het ganse proces. Doe dit verkeerd, dan zal jouw team niet afgestemd op de juiste uitdaging. Er zal gewerkt worden aan naar een doel dat niet belangrijk is. Mogelijks werk je dan efficiënt, maar helemaal niet EFFECTIEF. 

Welk probleem zullen jullie oplossen met jullie ideeën?

De probleemstelling moet jouw team begeleiden bij het zoeken naar een haalbare oplossing. Houd er rekening mee dat ontwerpdenken draait om empathie en dat gebruikers het middelpunt van alle activiteiten zijn - dus blijf de mensgerichte benadering verdedigen en frame het probleem met echte mensen in gedachten.

Image by Scott Graham

TODO 

 

Je neemt alles wat je in de vorige stap "EMPATHIZE & RESEARCH" hebt geleerd en je maakt een conclusie door het beantwoorden van deze vragen voor de intensieve week (5W-1H oefening): 

  • WIE? Op wie richt je je terwijl je het probleem probeert op te lossen?

    • Wie is jouw gebruikersdoelgroep? Wat zijn de behoeften van de gebruikers? – gebaseerd op alles wat ik heb geleerd van het interviewen en observeren van deze mensenWat zijn hun problemen? Wat zijn hun uitdagingen?

      • maak dit op voor jouw intensieve week

      • download dit sjabloon om jouw persona's op te maken

      • Maak 1 of meerdere persona's op voor de doelgroep waarvoor je wenst te werken. 

    • Wie zijn de andere stakeholders?

  • WAT?

    • Wat zijn de inzichten (van de onderzoeken) die we kunnen gebruiken

    • Wat probeer je op te lossen? Wat wil je bereiken met jouw oplossing? 

  • WANNEER?

    • ​Wanneer wil je dat er dingen gebeuren?

    • Wanneer begin je en ben je klaar?

    • Wanneer treedt het probleem op? Wanneer gebruik je het product of de dienst die je ontwerpt?

  • WAAROM?

    • Waarom heeft deze uitdaging een goede oplossing nodig? Waarom loopt het anders fout? 

    • Waarom is het belangrijk om dit nu te doen? 

    • de WAAROM NIET vragen:

      • waarom gebruikt ze het niet? ​

      • waarom hebben ze geen tijd? 

      • ...

  • WAAR?

    • ​Waar wil je dat dingen gebeuren?

    • Waar wordt jouw oplossing gebruikt?

  • HOE?

    • ​Hoe wil je deze uitdaging aangaan?

    • Hoeveel kan het kosten? Hoe gaat het in zijn werk?

Image by Emily Morter
Image by Tingey Injury Law Firm
Image by Simone Secci

ATTENTION 

Let op:

  • Houd je ontwerpuitdaging breed genoeg zodat je team voldoende creatieve vrijheid heeft.

  • Verbreed niet te veel, zodat het beheersbaar blijft. 

 

TODO 

 

Ga naar deze INNOWIZ tool, filter op label, ga naar 'phase 1 - problem definition' en selecteer 3 oefeningen die passen in deze DEFINE FASE. bijvoorbeeld: 'boundary examination'. 

FASE 3: IDEATE

fase3: ideate

Intro over creativiteit

Iedereen creatief?...

Tijd om eigen ideetjes te zoeken. Tijd om jouw creativiteit op proef te stellen!

 

Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. Door creatief denken kun je originele oplossingen en vernieuwende werkwijzen uitdenken. Creativiteit kan betrekking hebben op het denken of op het doen.

Aulive.Com splitst creativiteit verder op in 8 vaardigheden: 

  1. Abstractie - Het vermogen om concepten uit ideeën te abstraheren

  2. Verbinding - Het vermogen om verbanden te leggen tussen dingen die in eerste instantie geen schijnbaar verband hebben

  3. Perspectief - Het vermogen om het perspectief op een situatie te verschuiven - in termen van ruimte en tijd, en andere mensen

  4. Nieuwsgierigheid - Het verlangen om dingen te veranderen of te verbeteren die iedereen als norm accepteert

  5. Durf - Het vertrouwen om grenzen te verleggen voorbij geaccepteerde conventies. Ook het vermogen om angst te elimineren voor wat anderen van je denken

  6. Paradox - Het vermogen om tegelijkertijd uitspraken te accepteren en ermee te werken die tegenstrijdig zijn

  7. Complexiteit - Het vermogen om grote hoeveelheden informatie te dragen en in staat te zijn om de relaties tussen dergelijke informatie te manipuleren en te beheren

  8. Doorzettingsvermogen - Het vermogen om jezelf te dwingen om te blijven proberen meer en sterkere oplossingen af te leiden, zelfs als er al goede zijn gegenereerd

TODO 

 

Vul deze creativiteitstest in (gebruik google translate indien je niet alle woorden begrijpt). 

Ga je akkoord met hun analyse? Zijn er nog andere zaken die jij koppelt aan 'creatief gedrag'? 

creativiteit.png

THINK 

 

Werd jij als creatief omschreven tijdens de brainstormfase van jouw SBP? Vond je veel ideeën of zocht je enkel naar 1 goed idee? 

Naar wie kijk jij op voor zijn/haar creativiteit? Waarom? 

ATTENTION 

Voor deze IDEATE fase geldt kwantiteit boven kwaliteit!

In de gym wil je altijd gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. Het is geweldig als je 50 push-ups kunt doen, maar niet als je ze op foute wijze doet.

Maar tijdens de IDEATE FASE kan het tegenovergestelde waar zijn. Soms is het gaan voor kwantiteit boven kwaliteit precies wat je nodig hebt om het creatieve beest in jezelf wakker te maken.
 

video: Creative Thinking: How to Increase the Dots to Connect 

video: convergent & divergent thinking

ATTENTION 

DIVERGENT THINKING is NIET gelijk aan BRAINSTORMEN. 
Brainstormen = samen rond de tafel zitten om na te denken en nieuwe oplossingen te bedenken. Men zal ideeën in de hoofden van de deelnemers uitwisselen, aanvullen en ordenen. Het is vaak een luid en druk groepsproces. 
Hoewel brainstormen misschien wel een van de beroemdste ideation-technieken is, blijkt dit niet de meest efficiënte. Brainstormen heeft de neiging om de luidste, meest extraverte groepsleden te belonen en de stille genieën onder ons te straffen. 
Het zal belangrijk zijn om het
GROEPSDENKEN te counteren!
 

TODO 

 

Bekijk de video's:

  • Wat is het verschil tussen 'adaptive creativity' en 'innovative creativity'? Hoe koppel je dit aan 'inside the box' en 'outside the box'? Waar val jij onder? 

  • Wat is het verschil tussen divergent thinking en convergent thinking? Waarom is dit belangrijk voor de samenstelling van jouw team? 

  • Wat moet je best eerst opbouwen om creatief te zijn? 

diverg.jpg

Op zoek naar creativiteit!...

Uit een enquête van UWV blijkt dat de werkgevers het probleemoplossend vermogen van werknemers als één van de belangrijkste eigenschappen zien. De reden: steeds meer werk kan vervangen worden door machines, daardoor worden juist de zogenoemde SOFT SKILLS relevanter.  Oftewel: werknemers met sociale, communicatieve, creatieve vaardigheden die snel problemen oplossen, zijn meer in trek!

Het is trainbaar... 

Uit onderzoek van o.a. universiteit Leiden blijkt dat originele ingevingen kunnen worden opgewekt door het brein te stimuleren met specifieke beelden, oefeningen of geuren. 

Na veelvuldig oefenen bleken studenten met meer 'originele' ideeën te komen. Studenten informatica kwamen bijvoorbeeld wel met minder ideeën dan kunststudenten. Bij IT studies wordt meer nadruk op techniek gelegd, creativiteit wordt er (te) weinig getraind. 

Word je ook een ideemachine? 

TODO 

 

TRAIN JOUW CREATIVITEIT

  1. alternative user test! Verzamel binnen de 3 minuten zoveel mogelijk alternatieven voor het gebruik van een dagelijks gebruikvoorwerp. Nummer je aantal oplossingen. 

    1. bijvoorbeeld: een paperclip​ (lukt het niet goed ... check bvb. deze website)

    2. bijvoorbeeld: een baksteen 

  2. circles! teken 30 identieke circles op een blad en zet de timer op 3 minuten. Probeer zoveel mogelijk cirkels in te tekenen, allemaal op andere wijze. Gezichtje, voetbal, ... 

  3. alternative behaviour! Doe elke dag voor de komende week minimaal 1 iets wat je anders nooit deed (stoppen om babbeltje te doen met buurvrouw, andere hand gebruiken, bellen naar jouw oma, nagels lakken in vele kleurtjes, koude douche nemen, aerobics les doen, tegen vreemde praten, ...! Iets wat je nooit deed en noteer jouw bevindingen. 

  4. 'Say YES'-training Probeer deze week meer 'JA' op de dingen te zeggen. 'Wil je eens proeven?', 'Ga je eens mee naar spinning les?', 'Kan je me helpen?'

  5. alternative logo! Probeer in 3 minuten tijd 5 of meer nieuwe logo's voor Red Bull te tekenen. 

  6. alternative exercise! hoeveel oefeningen voor de biceps in deze ruimte (inclusief het aanwezig materiaal) kan jij tekenen in 3 minuten? 

  7. alternative signs!

    1. Hoeveel toepassingen kan jij vinden voor deze afbeelding met Duitse herder? bvb: als reclame voor nieuwe loopschoenen. Wie vindt er het eerst 5? 

    2. Hoeveel alternatieve bordjes voor het toilet kan jij verzinnen? ​

    3. Hoe zou jij de STATUE OF LIBERTY aanpassen? Noteer 10 suggesties. 

herder.png
toilet woMEN.png
NY.png
Image by Norbert Buduczki
yes man.jfif
Image by Karsten Winegeart
circles.png
paperclip.jfif
train creatiiei

ATTENTION 

De vraag is niet 
HOE CREATIEF BEN JIJ?


De vraag is
HOE BEN JIJ CREATIEF 


(bron: Innowiz)

creative 31 ways.png

video: 4 simple ways to have a great idea

Varieer in jouw creativiteitsoefeningen...

Als je een hardloper bent, is je belangrijkste oefening uiteraard hardlopen. Maar dat betekent niet dat je geen andere soorten fitness in de mix hoeft te gooien, zoals intervaltraining, stabiliteitsoefeningen of yoga. Die gratis oefeningen zijn niet alleen een manier om je fitnessroutine door elkaar te halen. Ze zullen je eigenlijk een betere hardloper maken door je sneller, sterker en wendbaarder te maken.

 

Hetzelfde geldt voor creativiteit. Werk je creatieve spier met artistieke oefeningen, maar als je het meest creatief wilt zijn, verander dan dingen en gooi verschillende soorten oefeningen in de mix.

THINK 

 

In welke situatie ben jij het meest creatief? In een rustige kamer zonder prikkel? Of in een bruisende ruimte met wat lawaai? 

Make some noice, my friend!...

Vergeet NOICE CANCELLING wanneer je ideetjes wenst te verzamelen. Een stille ruimte is interessant indien je taken moet uitvoeren waar volle concentratie voor nodig is. MAAR ... niet voor creatieve taken. 

Volgens een studie van Universiteit Illinois presteren mensen creatief het beste in een omgeving waar het geluid rond de 70 decibel is. 

 

 

Als je in 'Google' 70 dB intypt, krijg je dit: 

Vlucht dus allemaal de sporthal in voor de IDEATE fase :-) 

db.png

Smile, my friend!...

 

Probeer af en toe een beetje te relativeren.  ​

Tijdens het DESIGN THINKING PROCES moet er eens gelachen kunnen worden. De zuurpruim mentaliteit heeft hier GEEN plaats. 

Politiek correct denken is niet altijd de norm!

Image by Autumn Goodman

video: worst fitness trends 

Slow down, my friend...

En nog leuker nieuws ... neem pauzes om creatief te blijven!

Het gaat er vooral om dat je werkgeheugen als het ware vol zit door het vele nadenken. Door een pauze te nemen verdwijnen oude denksporen en ontstaat er in je hoofd ruimte voor nieuwe ideeën. 

Het beste is waarschijnlijk iets ACTIEFS te doen tijdens de pauzes. Onderzoek (o.a. van Stanford) toont aan dat wandelen creatief denken beïnvloedt, net zoals een GROENE omgeving.  

Verken dus gerust eens je buurt! Of ruim je bureau eens op ... helpt ook al :-) 

Image by Alex Irimia

Divergent thinking

Organiseer jouw creativiteitssessie...


Tijd om een massa ideetjes te verzamelen!

Creëer de georganiseerde chaos 

  • Kies goede locatie. Voldoende plaats om te bewegen? Voldoende afleiding? 

  • Tijdschriften op tafel? Leuk muziekje?  

Verzamel het materiaal

  • liefst met whiteboard

  • maar laat smartphones en tablets en dagelijkse communicatiekanalen liefst achterwege

  • zorg voor de voorraden, o.a. 

    • post-its (3 op 5)

    • stiften in diverse kleuren

    • schilderstape om papier op te hangen

    • papier in groot formaat

    • time keeper (eventueel via app die je projecteert op groot scherm)

    • specifiek materiaal dat nodig is voor bepaalde oefeningen 

  • drankjes, healthy snacks, ... :-) 

Bespreek de spelregels

  • uitstel van oordeel 

    • geen kritiek op ideeën ​

    • geen ideakillers zoals "ja, maar...", 

    • kwantiteit boven kwaliteit 

  • Wie leidt er de oefeningen? 

Selecteer de oefeningen 

Er zijn een massa oefeningen beschikbaar (websites, video's, boeken, ...) om jouw ideeënstroom op gang te krijgen. 

Selecteer oefeningen die meer onderzoekend zijn (vb: ideetjes van concurrentie, ...) tot oefeningen die zoeken naar zeer ver out-of-the-box (vb: Hoe zou de Hulk dit probleem oplossen?).

Hieronder alvast enkele aanzetten (geordend van onderzoekend & inspirerend tot out-of-the-box thinking): 

Image by Soheb Zaidi
Image by Ashim D’Silva
Image by CFPhotosin Photography
Image by Oleg Ivanov

TODO 

 

oefening: TRENDMATCHING - Neem het TrendHunter trendrapport van meest recente jaar er bij en haal er 5 trends uit waarmee je aan de slag wenst te gaan. Noteer per trends minimaal 2 concrete ideetjes. 

Gebruik hiervoor dit Excel sjabloon of nog beter ... noteer dit op een blad papier. 

Dit is een voorbeeldje: 

 

trendmatching.PNG

TODO 

 

oefening solo: LIGHTNING EXAMPLES 

  • Noteer minimaal 10 mogelijke oplossingen van concurrenten of andere organisaties die gelijkaardige problemen aanpakken. 

  • Sla 5 voorbeelden op van futuristische gyms

gym of the future.jfif

TODO 

 

oefening solo: BRAINWRITING 

  • Neem een blad papier en schrijf 3 minuten lang zoveel mogelijk oplossingen voor het probleem op. noteer alles wat spontaan in je opkomt. 

drawing.jpg

Clear your mind...

 

Met voorgaande oefeningen zoeken we bestaande ideeën / concepten en schudden we alle eigen en reeds bekende ideeën uit. Voorkom het opnieuw uitvinden van het warm water en creëer ruimte voor nieuwe ideeën. Deze fase wordt ook wel ‘the purge’ genoemd. (To purge = zuiveren, leegmaken, schoonmaken)

... en maak plaats voor echte creativiteit

 

door op elkaars ideetjes te hitch-hiken, door elkaar constant te beïnvloeden, uit te dagen, door jezelf geforceerd anders te doen denken, ...​​

TODO 

 

herhaal eventueel eerst enkele algemene creativiteitsoefeningen om in de juiste sfeer te geraken

 

TODO 

 

oefening in groep: STRANGER THINGS 

  • Ga op internet eens op zoek naar 'the weirdest / strangest sports' 

  • Doe de oefening omtrent deze uitdaging: 'Waar kunnen we in de volgebouwde stad sportinfrastructuur voorzien?'

    • Noteer zo snel mogelijk 10 mogelijkheden!

    • Hou geen rekening met huidige restricties. Zelfs 'The Upside Down' wereld van de topserie Stranger Things mag gebruikt worden :-) 

    • Gebruik gerust internet om je te laten inspireren. 

TODO 

 

oefening in groep: BRAINSKETCHING POOL

Ieder teamlid noteer 1 oplossing van vorige oefening 'brainwriting' in het centrum van een blad. Vervolgens leg iedereen deze bladeren in het midden van de groep om vervolgens al deze bladeren te laten aanvullen door de teamgenoten. Doe deze oefening voor een bepaald aantal minuten. Per idee streef je om minimaal 5 extra ideetjes te noteren. 

vb: Kai heeft 'plaats vuilnisbakken in de vorm van een basketdoel op het plein' genoteerd. Miu neemt dit blad en ze noteert de ideetjes die spontaan bij haar opkomen na het lezen van Kai zijn oplossing, zoals 'teken een 'bucket' rond die vuilnisbak', 'hang een billboard met de melding "Scoor punten met jouw afval", ...

 

TODO 


oefening solo: cursussen

Noteer per module uit Sport en Bewegen minimaal 3 zaken die je kan gebruiken om jouw uitdaging aan te pakken! Download het opleidingsprogramma

curriculum.png

TODO 


oefening per 2: IN MY SHOES

Per 2 speel je iemand die past bij de persona die je omschreven hebt in het vorige deel. Je neemt dus een andere naam aan, leef je volledig in volgens de personafiche en samen met je partner probeer je het probleem te tackelen. Je noteert per 2 zo veel mogelijk ideetjes in 3 minuten tijd.

Denk telkens ... WAAROM zou mijn personage dat ik speel dit doen, zeggen, denken?

kinderschoenen-kopen-waar-op-letten-9x0.jpg

TODO 


oefening in groep: ANDERE BRIL

  • Noteer jouw probleemstelling. Vervolgens noteer je 5 personen, elk uit een andere generatie (gen Z, gen X, ...) en noteer of teken hoe zij het probleem zouden oplossen. 

    • Voor een omschrijving van de verschillende generaties: zie fase  EMPATHIZE & RESEARCH

  • Doe dezelfde oefening, maar doe dit vanuit 5 speciale, bekende of opvallende figuren met specifieke kenmerken. vb: Hoe zou Arnold Schwarzenegger dit probleem tackelen? Of Homer Simpson? Of ...

generations.jpg
900_arnold.jpg

TODO 


oefening per 2: NO LIMITS

​Stel dat je jouw challenge mag aanpakken zonder enige limiet? Wat zou je dan allemaal kunnen doen? 

Geld is geen probleem, tijd is geen probleem, andere resources zijn geen probleem ... 

no no, there's no limit! 

Nadien vertaal je deze ideetjes naar haalbare ideetjes. 

TODO 

 

Oefening in groep: VREEMDE HERSENKRONKELS 

  • Teken, schets, ontwerp de gym waar niemand ooit naar toe zou willen gaan!

  • Sla 5 zalige memes omtrent sport & gezondheid op 

  • Hoe zou jij Homer Simpson gezond krijgen? Noteer zo snel mogelijk 5 opties. 

En noteer nu zo snel mogelijk 5 ideetjes die je krijgt na vorige oefeningen die WEL aantrekkelijk zijn. 

Image by Tim Mossholder

ATTENTION 

LET OP VOOR IDEAKILLERS IN DEZE FASE!!!

Geef elkaar rode kaart indien je er iemand op betrapt! 

 

ideakillers.png

TODO 


oefening in groep: RANDOM WORDS

Ga naar https://www.thegamegal.com/word-generator/ en maak telkens een AD RANDOM woord. Noteer bij elk woord telkens zo snel mogelijk een ideetje, graag met een schetsje. Vervolgens geeft iedereen het blad door in wijzerzin. De volgende persoon noteert er naast een aanvulling op het 1ste ideetje. 

wheel.jpg

TODO 


actieve break als tussendoortje

Zet deze video op full screen en volg de ganse tutorial op ACTIEVE WIJZE!

Laat je bloed wat stromen ... het zal je helpen om creatiever aan de slag te gaan tijdens de volgende oefeningen!

TODO 


oefening in groep: RANDOM PICTURES

Gebruik telkens een afbeelding uit onderstaande galerij. Na het zien van deze afbeelding begin je in groep te brainstormen hoe je dit beeld kan koppelen aan jouw event. Noteer alles. Probeer in groep per afbeelding telkens 10 ideetjes te noteren.

TODO 


oefening in groep: LOTUS BLOEM

  • Download dit sjabloon 

  • Noteer de uitdaging in het midden van de bloem (vb: hoe vind je nieuwe klanten voor de Active gaming hall), noteer vervolgens 8 mogelijke oplossingen voor deze uitdaging (vb: samenwerking buurtsport, schoolsport organiseren, promo via E-sport kanalen, ...). Vervolgens noteer je deze uitdagingen in 1 van de 8 vrije 'bloemen' om er vervolgens 8 nieuwe rond te bedenken. (vb. voor schoolsport organiseren: omliggende scholen tijdens middagpauze vragen, scholenCUP organiseren, dienst onderwijs van de stad eens uitnodigen, ...)

Image by Nong V

TODO 


oefening solo: 6 SENSES (Innowiz)

  • Neem een blad en doe onderstaande oefening omtrent deze uitdaging: 'Hoe kunnen we de ervaring tijdens de oefentherapie bij de kinépraktijk verbeteren?'

IMG-1770_edited.jpg

tussenfase - Revergent thinking 

tussen divergent en convergent...

Je hebt in de 'divergent' fase een grote zaken met ideeën gevuld. Deze ideeën staan genoteerd op A3 papier, post-its, foto's, mindmaps, ... Ze staan overal verspreid, helemaal nog niet gelinkt aan elkaar. 

REVERGENT THINKING zal je helpen met het herbekijken en het herordenen van alle ideetjes. Mogelijks kunnen in deze fase ook ideetjes gecombineerd worden.

bron afbeelding: https://www.researchgate.net/figure/Creative-diamond-20-including-reverging-adapted-from-Heijne-van-der-Meer-2019_fig1_371694485

Creative-diamond-20-including-reverging-adapted-from-Heijne-van-der-Meer-2019.png

TODO 


oefening individueel: VERZAMELEN & SORTEREN

Verzamel al jouw ideetjes van vorige oefeningen. Dit kan input zijn van sessies die over diverse dagen verspreid werden georganiseerd. 

Noteer ALLE ideetjes in apart blad of in Excel. Het is nog niet de bedoeling dat je selecteert! Dit gebeurt pas in de volgende fase (convergent thinking)

Dit kan ook in een Miro bord of Lucidbord. Ga naar deze link voor een voorbeeld: https://miro.com/welcomeonboard/MDRSRGhRd2RUUnAzNGNibllqbmVKUE5qaGdGb1Z4TkdUVTlmRHYySG1QU1pFZFI2UjRTVDJoYW1qSkFaT2kyR3wzNDU4NzY0NTI1NTM3ODIwMzg4fDI=?share_link_id=727750139957 

Image by Brett Jordan

TODO 


oefening in groep: KOOKTIJD

  • Iedereen smijt in de groep losse ideetjes van vorige oefeningen. 

  • Het is de bedoeling dat je af en toe een ideetje noteert die bij elkaar passen. 

  • Dit zijn de ingrediënten om te koken! Met de bestaande ingrediënten maak je een heerlijk gerecht. M.a.w. ... je voegt enkele bestaande ideetjes samen om samen tot een nog beter geheel te komen.

  • Verrijk dit alles met extra kruiden (jouw eigen nieuwe ideetjes die je er aan toevoegt). 

  • Creëer op deze wijze 3 nieuwe 'gerechten' (en zo maakt dit ook wel deel uit van het deel DIVERGENT THINKING)

Image by Calum Lewis

Convergent thinking 

TODO 

 

Los je nog steeds de uitdagingen / vragen op die je in DEFINE fase geformuleerd hebt? Zoniet, keer terug naar divergentiefase :-) 

Ideeën verzinnen is verslavend...

In de divergentiefase kom je soms traag op gang. Maar eenmaal 'in the mood' kan de gedachtenstroom soms oneindig worden. Maar wat doe je met die grote zak ideeën? 

Maar vergeet ze niet uit te selecteren...

Gebruik Innowiz

zie hoofdstuk INNOWIZ - deeltje IDEA GENERATION

...

TODO 

 

oefening solo: EIGEN KWEEK 

  • Verzamel al jouw notities van de divergentiefase, alles wat eigen kweek is. 

  • Noteer ze als een (deel)oplossing van het vooropgestelde probleem / uitdaging.

  • Vul deze ideetjes aan zodat ze duidelijk begrijpbaar zijn voor buitenstaanders. Vul desnoods aan met schets, tekening, word art, ...

  • Deze ideetjes worden allemaal op post-its genoteerd

  • Plaats deze post-its op 1 centraal blad

  

Image by Dương Trí

TODO 

 

oefening solo: COCD box 

  • Plaats alle bladeren met post-its van teamgenoten in het midden. Iedereen zegt zeer snel alle eigen ideetjes (zonder extra uitleg).

  • Vervolgens mag iedereen per blad zijn/haar 5 favoriete ideeën aanduiden met een eigen kleurtje. 

  • Alle ideetjes die aangeduid werden plaats je in een grote COCD box.

  • Geef vervolgens ieder idee een nummer (belangrijk voor volgende oefening) 

  

cocd.jpg

De COCD Box® is een selectiemethode om het grote aantal opties uit een divergentie terug te brengen naar een aantal dat je kunt overzien. Het is een manier om structuur, reliëf en kleur in de ideeënchaos aan te brengen.

HIERDOOR SELECTEER JE OP REALISEERBAARHEID + ORIGINALITEIT!

Hierdoor selecteer je op realiseerbaarheid en originaliteit

Blauwe ideeën zijn gewone en realiseerbare ideeën. Blauwe ideeën zijn makkelijk door te voeren, er zijn al voorbeelden beschikbaar, ze hebben veel draagvlak en weinig risico. Ze kunnen gerealiseerd worden met weinig inspanning. Rode ideeën zijn originele en realiseerbare ideeën.

Rode ideeën zijn patroondoorbrekende en opwindende ideeën. Ze onderscheiden zich en geven energie. Rode ideeën zijn de doorbraakideeën, de innovatieve ideeën.

Gele ideeën zijn originele en (nog) niet realiseerbare ideeën. Het zijn de toekomstideeën en de rode ideeën van morgen. Ze zijn visiebepalend en richtinggevend. Gele ideeën zijn uitdagingen en dromen.

(bron: https://schoolofcreativethinking.nl/articles/cocd-box/)

Een gelijkaardige tool om jouw ideetjes te rangschikken, is de EFFORT-VALUE MATRIX

effort.jpg
big bets.png

TODO 

 

oefening solo: PADLET

  • Maak een account aan op PADLET.

  • Maak een bord aan met 3 KOLOMMEN: NOW - WOW & HOW ideeën

  • plaats er alle ideetjes onder, telkens met een visuele versterking (tekening - foto - video - ...)

  

padlet.png

TODO 

 

oefening solo + in groep: VERKIEZINGEN

  • Organiseer een ideeën verkiezing, waarbij democratisch beslist wordt wat de 4 overblijvende ideeën zijn. 

  • De deelnemers zijn de ideeën van in de COCD box of Effort-value matrix. 

  • Deze ideeën worden door de 'uitvinder van het idee' nog eens kort geschetst. Kleurrijk en opportunistisch gebracht. 

  • Iedereen maakt eigen TOP 5 op (noteer de nummers van de ideetjes die je opgenomen hebt in je top 5). Dit toon je niet aan de groep (om groepsdenken te counteren). 

  • Vervolgens overloopt de leider alle ideetjes. de stemmen worden geturfd om vervolgens een TOP 4 te maken. 

  

Image by Manny Becerra

TODO 

 

oefening in groep: THE BIG 4

  • Maak van de 4 ideeën een korte ideefiche, allemaal op een apart blad

    • Korte omschrijving 

    • Tekening 

    • Voordelen / opportuniteit 

    • Zorgen / moeilijkheden 

Wie weet steekt er 1 idee uit. Een oplossing waar iedereen spontaan razend enthousiast van wordt. JOEPIE! Dit is geweldig nieuws, maar dit is zeker niet altijd het geval. 

  

big_five.jpeg

THINK 

 

Probeer eens te achterhalen WAAROM die winnende ideeën succesvol / aantrekkelijk zijn bij de jury. 

FASE 4: PROTOTYPE

fase 4: prototype

De ideetjes werden geselecteerd. En nu? ...

 

In de vorige fase zijn we geëindigd met 4 ideeën (of 3, of 1, ...) die we graag willen uitwerken om THE BIG PROBLEM te tackelen. 

Door een prototype te maken krijgen we een goedkope en vrolijke manier om onze oplossingen in de echte wereld uit te testen. De sleutel bij prototyping is om het eenvoudig te houden.

Investeer er niet te veel tijd, of te veel middelen (of emoties, wat dat betreft!) in.

Tijdens deze fase houd je de discussie open. Tijdens het ontwerp van een prototype kan je op problemen botsen die duidelijk maken dat dit toch niet de gedroomde oplossing is. DURF NOG STEEDS WERK WEG TE GOOIEN!​

Stap 1: noteer wat jouw oplossing allemaal omvat

bijvoorbeeld: 

  • het probleem: wat doen we met de naburige 100m2 die je kan aankopen om bij jouw tennis- en padelterreinen te voegen? 

  • de meest gekozen oplossing: creatie van een (deels overdekte) functional trainingzone, deels te reserveren, deels vrij te gebruiken.  

  • dan moet je een opsomming maken van wat deze oplossing allemaal omvat. Voor deze probleemstelling kan je het BVO model gebruiken (meer info via https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=10322&m=1616999350&action=file.download). 

bvo.png

Stap 2: shitty prototype

 

Maak per onderdeel van het BVO model een shitty prototype. 

Dit is een zeer vluchtig gemaakt ontwerp waarmee je snel eens feedback over kan vragen aan jouw collega's, mede experts, ... Verzamel de feedback. Mogelijks hebben ze tips omtrent ontwerp, paar aanpassingen hier en daar, ... 

The innovation sweet spot

We willen een oplossing aanreiken die in het snijvlak van wenselijkheid, haalbaarheid en levensvatbaarheid ligt, de SWEET SPOT OF INNOVATION. Indien 1 van de 3 factoren ontbreekt, stijgt het risico op mislukte of duurdere lancering. 

Prototyping kan ons een stap dichter bij dat doel brengen! Bekijk daarom een shitty prototype vanuit deze bril. 

sweet spot.gif

TODO 

 

Test jouw shitty prototype op deze 3 criteria:  

  • DESIRABILITY

    • Is dit een wenselijke oplossing, één die uw klant echt nodig heeft? (grijp terug naar de empathize fase). Wenselijkheid test of uw innovatie het juiste klantprobleem oplost. 

  • FEASIBILITY

    • Is dit een haalbare oplossing, voortbouwend op de sterke punten van uw huidige operationele capaciteiten? Bouw je voort op jouw operationele kernkwaliteiten? 

    • Een test voor haalbaarheid meet de operationele capaciteiten die worden benut in een nieuwe oplossing. Het vraagt de organisatie om intern te kijken en objectief hun sterke punten te beoordelen - technologie, financieel, branding, klantenservice, partnerschappen, enz.

  •  VIABILITY

    • Is dit een winstgevende oplossing, met een duurzaam businessmodel? Draagt onze oplossing bij aan groei op lange termijn?

    • Levensvatbaarheid test uw waardeketen op duurzaamheid op lange termijn. Levensvatbaarheid. Het is misschien wel de moeilijkste test, maar het mag niet worden overgeslagen. Er zijn te veel voorbeelden van bedrijven die oplossingen hebben gebouwd voor winst op korte termijn zonder rekening te houden met de impact op de lange termijn.

Stap 3: the real prototype

 

Tijd om het prototype klaar te maken voor een testfase met de mensen voor wie je echt doet. Een prototype die voldoende bij de werkelijkheid aansluit om de broodnodige feedback van klanten te kunnen vragen.

Dit kan met een mix van tools zijn (een Word document met een plan, een maquette, een video, ...). Je zoekt de tools die het best aansluiten bij jouw oplossing. 

FASE 5: TEST

fase 5: test

The proof of the pudding is the eating...

Hoe weet je of je het goed hebt gedaan zonder echte gebruikers zelf te vragen? Wel, dat doe je niet. Daarom is testen een essentieel onderdeel van het Design Thinking-proces.

Leg het prototype voor aan echte gebruikers, laten ze het testen en verzamelen hun feedback. Na de testfase weet je welke functies van jouw product gebruikers leuk vinden en welke ze liever weggooien.

Houd in gedachten: zowel validatie van ideeën als hun weerlegging zijn even waardevol. Ga niet enkel op zoek naar positieve feedback.

User tests 

Voor wat begeleiding hierover, bekijk deze handige video van workshopper.com & SPRINT.

video: hoe bevraag je iemand? 

video: the five act interview

TODO 

 

Bekijk de video en ...

  • noteer wat verschil is tussen open en gesloten vragen. En wat zou je best gebruiken? 

  • noteer voorbeeldvragen die je kan gebruiken. 

  • Waarom zou je 'the five act interview' gebruiken? Noteer bij de 5 stappen hoe je jezelf als interviewer zou voorbereiden. . 

    • friendly welcome

    • context questions

    • introduce the prototype(s)

    • tasks

    • quick debrief 

  • doe de oefening 'vul de zin aan' per 2 uiteraard) 

    • "Er komt hier een nieuwe openbare zone. Idealiter zou het er moeten uitzien als ..." (de andere vult aan)​

    • "Op de website van mijn eigen coachingszaak zou de homepage er moeten uitzien als ..." (de andere vult aan)

    • Noteer enkele aanvulvragen die je zou kunnen gebruiken tijdens de intensieve week. 

  • beantwoord deze vraag: "Ga je best enkel op zoek naar de positieve feedback?"

video: user test

TODO 

 

Bekijk de video en beantwoord deze vragen: 

  • Waarvoor gebruiken ze post-its in 2 kleuren?

  • Op welke 2 manieren voor ze de tests uit? En waarom doen ze dit? 

  • Hoeveel tijd nemen ze meestal per testpersoon? 

  • Hoe en waarom werken ze met een whiteboard met een tabel? Wat plaats je in de rijen en wat plaats je in de kolommen? 

Image by Sam McGhee

Plan Do Check Act

Wat ben je met een testfase indien je de bevindingen niet verwerkt in jouw prototype? Mogelijks moet je tijdens de testfase zelfs teruggrijpen naar de IDEEFASE.

Remember: Design Thinking is een iteratief proces ... 

TODO 

 

Verwerk de info van de testfase in jou prototype en geef dit - met een mooie strik rond - door aan jouw klant of de persoon die ermee aan de slag moet.  

  

Image by Superkitina

DESIGN SPRINT

design sprint

Snel jouw uitdagingen tackelen...

 

Voor de intensieve week (projectweek) maken we gebruik van de Design Thinking principes.  Design thinking is geen recept, maar een filosofie en mindset. Het is flexibel, zeer persoonlijk, … en het proces kan zeer lang duren. Daarom zal dit meer gestuurd moeten worden, door de tijdsdruk die er is!

DAAROM GEBRUIKEN WE DESIGN SPRINTS als oefening om te leren denken volgens DESIGN THINKING principe.

De Design Sprint ‘verpakt’ de Design Thinking-methode in een stapsgewijs proces van vijftal dagen, dat door elk team of organisatie kan worden toegepast. Het is een tijdsgebonden, heel pragmatische en oplossingsgerichte workshop die strak (be)geleid worden, waarmee een team tot tastbare prototypen en voorstellen komt, die kunnen bijdragen aan het oplossen van de grote vraagstukken in de organisatie.

Voor dit hoofdstuk maken we gebruik van de systematiek van Jake Knapp. 

Hij formuleert de STAPPEN iets anders verwoord dan bij Design Thinking. 

       DESIGN SPRINT          DESIGN THINKING PROCES

  • MAP & TARGET     --> EMPATHIZE & RESEARCH + DEFINE

  • SKETCH                  --> IDEATE​

  • DECIDE                  --> IDEATE

  • PROTOTYPE          --> PROTOTYPE

  • TEST                       --> TEST

Opvallend is dat er bij DESIGN THINKING METHODE relatief veel meer tijd besteed wordt aan EMPATHIZE fase. Meer tijd om echt in het hoofd van de klant / gebruiker te kruipen! 

design-sprints-scaled.jpg
sprint proces.png

video: voorbereiding voor design sprint

TODO 

 

Bekijk bovenstaand video en ...

  • noteer hoe je jouw teamgenoten zal overtuigen om hen mee te sleuren in DESIGN SPRINT. 

  • check of de 'decision maker' altijd aanwezig moet zijn tijdens de sprint.

  • check of je veel huiswerk hebt aan een design sprint. 

Voorbereiding van de Design Sprint...

 

Een aantal dingen die moeten gebeuren vooraleer je de Design sprint opstart:

  1.  ​kies een grote uitdaging. 

    • de belangen moeten groot genoeg zijn ​

    • kies voor de design sprint wanneer je vast zit 

  2. verzamel een goed team

    • plan ook extra experts in voor de week.

    • kies een juiste 'facilitator' die tijd in de gaten houdt, conversaties opstart, ... Kies iemand die goed is in vergaderingen leiden. 

    • bepaal wie de beslisser is. 

  3. blokkeer 5 dagen​

    • hou de dagelijkse beslommeringen buiten! 

  4. en uiteraard alle materiaal & tools, specifiek voor de diverse fasen in het proces.

​​Zo kan MIRO een ongelooflijk handig hulpmiddel zijn. 

meer info via https://www.thesprintbook.com/the-design-sprint 

Dag per dag van de Design Sprint...

In deze video's krijg je meer inzichten over de diverse dagdelen van de Design Sprint, volgens de methodiek van Jake Knopp. 

5 dingen design sprint

TODO 

 

Onderzoek de mogelijkheden om in groep te werken op een Miro board. Noteer hoe je dit zou kunnen inzetten voor elke fase van een design sprint. 

Brainstorming_Notizzettel.png

video: design sprint - MAANDAG - probleem begrijpen

video: disgn sprint - DINSDAG - oplossingen zoeken

video: design sprint - WOENSDAG - keuzes maken

video: disgn sprint - DONDERDAG - prototype maken 

video: design sprint - VRIJDAG - test

TODO 

 

Stel ... je wenst een DESIGN SPRINT te doen om jouw vraag van de bachelorproef goed op te lossen. 

  • noteer hoe je dit zou voorbereiden (volgens de 5 dingen)

  • bouw een weekplan op met minimaal 2 oefeningen per dagdeel. 

INNOWIZ

innowiz

Structuur & chaos...

Innowiz (kort voor INNOVATION WIZARD) is een mogelijke manier om een DESIGN SPRINT te doen. Het werd ontwikkeld binnen het IDC (Howest Industrial Design Center). 

INNOWIZ wordt in een apart hoofdstuk behandeld aangezien deze  methodiek volledig uitgewerkt werd in een overzichtelijke handleiding en kaarten met concrete oefeningen. 

Het bestaat uit een 4-stappenmethode met telkens een groot aanbod aan verschillende technieken. 

  1. probleemdefinitie

  2. idee generatie

  3. idee selectie

  4. idee communicatie 

Op volgende manier kan je de stappen van Innowiz vergelijken met de stappen van Design Thinking. 

       INNOWIZ                                DESIGN THINKING PROCES

  • PROBLEEMDEFINITIE     --> EMPATHIZE & RESEARCH + DEFINE

  • IDEE GENERATIE             --> IDEATE​

  • IDEE SELECTIE                 --> IDEATE

  • IDEE COMMUNICATIE    --> PROTOTYPE + TEST

innowiz_edited.jpg

TODO 

 

Stel ... je wenst een DESIGN SPRINT via INNOWIZ te doen om volgende vraag op te lossen: 

De marine van de DEFENSIE van België wenst op de nieuwe schepen voldoende opties bieden om het personeel fit & gezond te houden. Maar er ligt hier geen plan voor klaar. Kan jij hen helpen met een inspiratieplan?

Download al deze oefenkaarten, gesorteerd per fase:

  • probleemdefinitie

  • idee generatie

  • idee selectie

  • idee communicatie  

Maak een INNOWIZ workshop (selecteer de oefeningen) en doorloop iedere fase zodat je op het einde een concreet plan hebt om door te geven aan de opdrachtgever, nl. de DEFENSIE. 

marine.jpg

SLOT

Alle wegen leiden naar Rome...

 

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om tot jouw doel te komen. In vorige hoofdstukken heb je een paar mogelijkheden gekregen. 

Ga op zoek naar technieken die jou liggen. Experimenteer met diverse methodieken.

En blij je best doen om problemen / uitdagingen op een leuke, interessante, duurzame wijze op te lossen!

rome.jpg
metro.png
bottom of page