
Turn ideas into reality...
Deel 1, 2 en 3 van deze cursus heb je achter de rug.
​
Je hebt ondertussen meer vertrouwen in je kennis van de wereld. Jouw oogkleppen werden (nog meer) opengetrokken.
Je bent je bewust van je sterke en zwakke punten omtrent jouw ondernemend en innovatie gedrag. Je hebt je omringd door interessante influencers en je bent op de hoogte van de nieuwsjes in jouw sector en er buiten. Je bent je er nu helemaal van bewust dat het DESTEP model ook interessant is voor jou ... een sport- en beweegprofessional!
Na de lessen sportmanagement weet je ook hoe je al deze info in een SWOT analyse / confrontatiematrix moet plaatsen.
​
Na deel 1, 2 en 3 ben je mogelijk een zeer leuk idee aan het broeden. Een idee waarin mogelijks een mooie opportuniteit ligt. Een idee dat het waard is om mogelijks een zelfstandig statuut voor op te starten!
​
Je denkt het gat in de markt gevonden te hebben?
Tijd om dit dieper uit te graven en je er in te nestelen!

ONDERNEMERSIDEE
Jouw ganse idee in 1 zin...
Elk succesvol bedrijf is gebouwd op een sterk idee. Maar hoe herken je zo’n idee?
En hoe weet je zeker dat je er een verschil mee gaat maken voor je toekomstige klanten?
Er is maar één manier om dat te testen: je idee uitwerken en het onderweg heel streng en vanuit verschillende invalshoeken bekijken. Durf jezelf af te vragen of je Unique Selling Propositions (je voordelen) echt wel zo uniek zijn als je denkt. En aarzel niet om nu al geregeld her en der je idee te pitchen: dat zorgt voor extra input die jij kan gebruiken om je aanbod scherper te stellen.
Tijd om dit idee neer te pennen!
​
Er zijn verschillende manieren om je concept krachtig op papier te zetten. Maar de vaakst gebruikte is zonder twijfel de formuleer-de-essentie-van-je-idee-in-één-zin manier, zoals op de afbeelding hieronder. Vul dit in voor jouw idee.
Herhaal deze oefening zo vaak je maar wil, maar schrap nooit je eerdere notities (die doen vaak dienst als springplank voor de volgende keer).
​
bron: https://startersgids.vlaio.be/nl/alle-wijken/ideeenplein/hoe-herken-ik-een-goed-idee
​

TODO
-
Download dit schema en vul het in voor​ dit idee (of voor eigen businessidee) --> Exergamingtraining @ home (vul aan met eigen ideetjes)
-
Geef het idee een NAAM!
-
Lijst jouw USP's op
Stilaan wordt duidelijk hoe je bedrijf er moet gaan uitzien. Hoog tijd om je ideeën te testen bij je vrienden en familie, en later ook bij kritische stemmen zoals experts, een mentor, een potentiële klant …
Dé basisregel: feedback is een cadeau dat je kan gebruiken om je ondernemersidee aan te scherpen. Maar voor je die input kan krijgen, moet jij leren om je verhaal onweerstaanbaar te pitchen. En dat is een bijzonder leuke oefening.
bron: https://startersgids.vlaio.be/nl/alle-wijken/ideeenplein/hoe-toets-ik-mijn-idee
​
Maak gebruik van deel 5 van deze website om je goed voor te bereiden.
​
ONDERNEMINGSPLAN
Ondernemersidee verder aanvullen...
​
Dankzij de vele gesprekken en denksessies omtrent jouw basis ondernemersidee krijg je een langzaam aan een mooi uitgebalanceerd idee. Een idee die heeft kunnen rijpen!
​
Je ondernemersidee vormt de basis van je bedrijf en je succes. Maar niet elk geniaal idee is geschikt om een fantastische onderneming op te bouwen. Voor sommige ideeën is er geen markt, voor andere ideeën is de investeringskost te groot voor jou om te dragen. In andere zit dan weer geen duurzaam business model.
​
We zullen het ondernemersidee...
-
verder vorm geven dankzij het invullen van een business model canvas
-
om vervolgens grondig op haalbaarheid te toetsen dankzij het startkompas.
​
bron: https://startersgids.vlaio.be/nl/alle-wijken/ideeenplein/mijn-idee-haalbaar



BMC - Business Model Canvas
Basisprincipes van alle businessmodellen...
​
Dit zijn de 3 basisprincipes:
​
-
Waardecreatie (problem solution fit!)
-
Waarde levering (hoe zorg je er voor dat problem solution fit correct to bij klant geraakt. Gebruiken ze je product/dienst goed?)
-
Waarde captering (hoe gaan we nu geld verdienen?)
​
Het is duidelijk ... indien er geen 'waarde' is, dan is er geen reden om verder te gaan.
​
Maar niet iedereen start altijd met een echte OPPORTUNITEIT! (een opportuniteit is een business case waarbij er zowel een nood bij klanten geïdentificeerd is en er ook al een oplossing voor deze nood bij jou aanwezig is).
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Soms heb je een dienst of product in gedachten (specialiteit van jou), maar er is nog geen markt voor. Dan zal je een gevoel van 'nood' moeten creëren. bijvoorbeeld: je hebt een geweldig calisthenics park naast de deur maar het wordt nooit gebruikt. De potentiële klanten liggen er duidelijk niet wakker van. (OPLOSSING gedefinieerd - NOOD niet). PUSH!
​
Soms merk je een duidelijke nood op. Maar je hebt er nog geen pasklaar antwoord op.
bijvoorbeeld: jouw klanten (die je in jouw loods ontvangt) zijn vragende partij voor een outdoor trainingspark. Maar er is niets te vinden in de nabije buurt. (NOOD geïdentificeerd - OPLOSSING niet). PULL!
​
De moeilijkste situatie is uiteraard wanneer je gewoonweg iets wenst te doen, maar je kent de noden niet echt van de klanten en je weet ook niet welke oplossing je zou kunnen bieden. In deze case heb je consultancy nodig, nl. mensen die voor jou business opportuniteit zullen zoeken (door het zoeken van jouw sterktes of eerst via het detecteren van noden). CONSULTANCY
​

Jouw ganse business op 1 blad...
​
Een business model beschrijft de manier waarop een organisatie waarde creëert, levert en behoudt.
Wij kiezen voor het BMC, het Business Model Canvas. (dit werd ook reeds besproken in de module SPORTMANAGEMENT)
Het business model canvas van Osterwalder vat alle facetten die invloed hebben op het creëren van die meerwaarde samen in negen bouwstenen. Via deze tool breng je jouw business model op een beknopte en overzichtelijke manier in kaart.
Het Business Model Canvas is een krachtige tool om jouw business model op een transparante en overzichtelijke manier in kaart te brengen, onder de loep te nemen en communiceerbaar te maken.
Aan de slag met het Business Model Canvas
TODO
​​
Wat is deel van de FRONT-END en wat is de BACK-END van het model?

TODO
​Vul het BMC in voor de opstart van deze casus:
ACTIVE GAMING TRAINER (businessidee van daarnet: Exergamingtraining @ home). Je mag alle bouwstenen zelf verzinnen, met enige zin voor realiteit uiteraard!
​

Volgorde...
​
Je zal het BMC invullen in deze volgorde:
1. Customer segments...
​
We kunnen het niet genoeg benadrukken ... de klant staat centraal! Start daarom met de klantensegmenten!​
Hier beschrijf je de klant of klantengroep waar het bedrijf zich met zijn producten/diensten op richt. De karakteristieken van een (potentiële) klant worden beschreven. Door klanten te groeperen in segmenten is het makkelijker in te spelen op de verschillende behoeften van specifieke klanten.
Wie zijn je klanten? Welke klantengroepen wil je bedienen? Wat zijn de behoeften van deze klanten(groepen)? Bespreek hun aankoopgedrag (behoeften, koopkracht, bestedingspatroon, ...). Wat kan hun aankoopbedrag beïnvloeden? Van waar zullen je klanten komen?
Geef de voornaamste kenmerken (grootte, structuur, conjunctuurgevoeligheid, toegankelijkheid voor nieuwkomers, modegevoeligheid, seizoensgebondenheid, trends, ...) van de markt/sector.
​
Vergeet niet te SEGMENTEREN:
-
segment voor topsport?
-
segment voor de rijkere klant?
-
segment voor patiënten met obesitas?
-
...
Een MASSAMARKT maakt geen onderscheid tussen klantensegmenten, maar dit zal zelden het geval zijn in jouw sector.
​
Maak opnieuw gebruik van de fiche om persona's op te maken (zie oefening in deel 3)
​
2. Value proposition...
​
Aangezien 'waarde' bij alle 3 de basisprincipes van ieder businessmodel staat, zullen we dit als 2de behandelen!​
Je waarde propositie beschrijft wat je product of dienst aan waarde levert aan je klant. Het is een overzicht van de producten en diensten die waarde creëren voor een bepaald klantensegment. De waarde propositie is de reden dat klanten de ene onderneming boven de andere verkiezen.
Welke producten/diensten bied je je klanten aan? Welke problemen van de klant los je op en in welke behoeften voorzie je? Waarom denk je dat je project zal slagen (vernieuwend concept, ‘gat in de markt’, …)? Waarom zou de klant je producten/diensten aankopen en niet die van je concurrenten?
​
Welke elementen maken je zaak en/of producten voor de klant uniek?
Waarom kiezen ze jou om hun actieve reis uit te stippelen en te organiseren? En niet de concurrent?
-
Bied je een nieuwigheid aan?
-
Lever jij maatwerk af?
-
Ben je ondertussen een bekend 'merk' met een bepaalde status waar de klanten graag mee uitpakken?
-
Is je prijs lager dan de gangbare tarieven?
-
Is je toegankelijkheid hoger?
-
Is het gebruiksgemak door jouw eigen app veel hoger?
-
...
​
TODO
​​
Welke winkel bezoek je vaak? Of welke betalende diensten nuttig je vaak? Noteer deze en ga op zoek naar hun 'value proposition' voor jou. Waarom kocht je net deze smartphone? Waarom wil je enkel een sportbroek met een NIKE teken op? ...
​
3. Channels...
​
Deze bouwsteen omvat een beschrijving van de manier waarop een onderneming in contact komt met haar klanten. Hier worden de marketing en distributiestrategie beschreven.
Hoe communiceert je met je klanten en hoe bereik je ze om je waardepropositie te leveren?
​
Alvast enkele vragen:
-
Via welke kanalen (communicatie-, distributie- en verkoopkanalen) bereiken je producten en diensten de klant? vb: Bereik je jouw coachees via partnerorganisaties zoals WGC? Of via eigen kanalen?
-
Aan welke criteria moet je vestigingsplaats voldoen op vlak van bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, passage, uitbreidingsmogelijkheden, toegankelijkheid, zichtbaarheid, sfeer en inrichting, uitstraling, ...?
-
Onder welke naam ga je je activiteit uitoefenen? Welke imago wil je uitstralen en hoe zal je dit bereiken? Heb je al een huisstijl (logo, slogan, eenvormige lay-out en kleurgebruik, inrichting, stijl van omgang met klanten, …)?
-
Hoe worden klanten (groepen) op de hoogte gehouden van je aanbod? Speel je voldoende in op de volledige customer journey van een klant om ze in jouw trainingscentrum te krijgen / te houden? Welke touchpoints / contactmomenten leg je vast?
​
Customer Journey Mapping

Customer Journey Mapping
TODO
​​
Bekijk de video en beantwoord deze vragen
-
wat bedoelen ze met 'touchpoints'?
-
welke voordelen (benefits) zijn er verbonden aan 'customer journey mapping'?
​
Bekijk het schema en doe deze taak:
Maak een customer journey op van een product dat je (onlangs) kocht op NIET impulsieve wijze (bedachtzame aankoop).​
​
4. Customer relationships...
​
Klantrelaties worden opgebouwd en onderhouden met elk klantensegment. Deze bouwsteen beschrijft de soort relaties die een bedrijf aangaat met specifieke klantsegmenten.
​
-
Op welke manier onderhoud je een relatie met je verschillende klanten (groepen)? En wat wordt hierbij verwacht de klant? Selfservice model of persoonlijke hulp bij alle stappen? Doe je aan co-creatie met hen?
-
Op welke manier wil elk klantensegment dat je contact met hen onderhoudt?
​
Leg je de focus op klantenacquisitie (telkens nieuwe klanten werven) of op klantenretentie (zoveel mogelijk behoud van bestaande klanten)?
​
5. Key activities...
​
Dit is een beschrijving van de belangrijkste activiteiten die een onderneming moet doen om te zorgen dat haar business model werkt. Dit is m.a.w. het geheel van acties en/of processen die je onderneemt om je klanten te bereiken en om met je partners samen te werken.
-
Geef een overzicht van je kernactiviteiten en processen (productie, marketing, verkoop, …).
-
Geef aan wie binnen de onderneming welke taak op zich neemt.
-
Maak een planning op van de werkweek (openingsuren, bestellingen, leveringen, onderhoud, administratie, prospectie, ...).
​
6. Key resources...
​
Het geheel van middelen en mensen die de onderneming nodig heeft om de klant te dienen. De kernmiddelen maken het mogelijk om een waarde propositie te creëren en te bieden, markten te bereiken, relaties te onderhouden met klantsegmenten en inkomsten te verdienen.
Geef een overzicht van je belangrijkste middelen (fysieke middelen, intellectuele middelen, menselijke middelen, financiële middelen, ...).
Zal je je product of dienst beschermen en op welke manier? Met hoeveel voorraad zal je starten per productgroep?
​
7. Key partners...
​
Deze bouwsteen beschrijft het netwerk van leveranciers en partners dat van invloed is op het succes van het business model.
Wie zijn de belangrijkste partners met wie je samenwerkt? Welke samenwerkingsverbanden zijn essentieel voor je aanbod? Welke diensten leveren zij je? Welke partners zijn cruciaal om nog succesvoller te zijn? Met welke leveranciers zal je samenwerken en waarom (betalingstermijnen, service, imago, kwaliteit, ligging, leve-ringsvoorwaarden, ...)?
​
8. Revenue streams...
​
Waarde proposities die met succes aan klanten worden aangeboden, resulteren in inkomstenstromen.
Waar verdien je je geld mee? Welke inkomstenbronnen heb je? Hoe kan je aanvullende bronnen van inkomsten ontwikkelen? Detailleer de samenstelling van de omzet per gamma van producten of diensten.
​
9. Cost structure...
​
De kostenstructuur geeft alle kosten weer die nodig zijn om het business model te laten werken.
Wat zijn je belangrijkste kosten? (vaste kosten zoals personeel, huisvesting, administratieve kosten, marketingkosten, exploitatie- en productiekosten, verplaatsingskosten, financiële kosten, … en variabele kosten).
​
Profit - people - planet ...
.
Cost structure en Revenue stream zullen jouw winst bepalen. Vele bedrijven zijn opgebouwd rond het woord PROFIT! Maar er zijn ook andere manieren om winst uit te drukken, bijvoorbeeld sociale winst, milieuwinst, ...
PEOPLE, PLANET & (financiële) PROFIT kunnen hand in hand gaan. Dit noemen ze ook wel M.V.O. (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).
Het is een nobel doel om te streven naar innovatie en bedrijven waar iedereen bij wint.
​

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant en ethisch gedrag (Bron: ISO 26000). MVO houdt in dat organisaties aandacht voor mensenrechten, consumentenbelangen en sociale, ethische en milieukwesties in hun activiteiten en kernstrategie integreren in nauwe samenwerking met hun stakeholders om:
-
zoveel mogelijk gedeelde waarde te creëren voor hun eigenaren/aandeelhouders en voor hun andere stakeholders en de samenleving als geheel;
-
mogelijke negatieve effecten op te sporen, te voorkomen en te verminderen.
​
MVO streeft systematisch naar economische (Profit), sociale (People) en milieu (Planet) verbetering. Dit wordt ook wel de 'triple P bottomline' genoemd.
-
Profit: goederen en diensten voortbrengen met meerwaarde als maatstaf voor de maatschappelijke waardering ervan.
-
People: de gevolgen voor mensen en maatschappij binnen en buiten de onderneming.
-
Planet: de effecten op het natuurlijke leefmilieu.
De drie dimensies beïnvloeden elkaar, vullen elkaar aan en komen soms met elkaar in conflict. Het zoeken naar een evenwicht is dan ook één van de grote uitdagingen in MVO.
bron: https://www.mvovlaanderen.be/wat-mvo
​
Het is vaak een misvatting om te denken dat een sociale onderneming of een MVO organisatie een goed doel is.
Het verschil tussen goede doelen, sociale ondernemingen en reguliere bedrijven in beeld gebracht; van ‘alleen impact’ naar ‘impact voorop’ naar ‘financiën voorop’:

Impact first! ...
Sociaal ondernemers hebben in de eerste plaats een maatschappelijke missie; zij willen vóór alles een maatschappelijk probleem oplossen.
TODO
Bekijk onderstaande video en doe volgende opdrachten:
-
geef 3 voorbeeld van 'social enterprises' en noteer waarom ze hiertoe behoren.
-
Wat kan de sociale innovatiefabriek voor jou en andere ondernemers betekenen?
​
Wat is een social enterprise?
Sociale InnovatieFabriek



TODO
​Ga naar de website CLIMATECHALLENGE.be en vul jouw BMC verder aan met enkele zaken die de P van PLANET verder vooruit helpen.
Ga naar de website ARMOEDECIJFERS.BE en vul jouw BMC verder aan met enkele zaken die de P van PEOPLE verder vooruit helpen. Welke thema's behandelen ze allemaal. Probeer per thema iets aan te vullen in jouw BMC.
​
Gebruik eventueel dit artikel als inspiratiebron: https://www.lesmills.com/nl/clubs/fit-business-nieuws/industry-insights/de-fitnessbranche-en-maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/
​
Bekijk onderstaande video en beantwoord deze vragen:
-
Wat zijn SDG's en wie heeft ze opgemaakt/geformuleerd?
-
Hoeveel zijn er?
-
En wat vertellen ze over samenwerking hieromtrent?
​
SDG's

Sustatool
TODO
Bekijk bovenstaande video en beantwoord deze vragen
-
Wat is de sustatool?
-
Wie is verantwoordelijk voor de sustatool?
-
Hoe noemt het label dat je kan downloaden?
​
THINK
Is het nodig om fast fashion te kopen voor jouw organisatie?
Is het nodig om jouw drankjes in het sportcentrum in wegwerpbekers te serveren?
Is het nodig om persé de goedkoopste buitenlandse producten te kopen voor jouw workshop?
Is het nodig om iedere 4 jaar een nieuwe bedrijfsauto te kopen ... gewoon omdat het fiscaal goed uitkomt?
...
Of is het echt nodig dat we met z'n allen ons uiterste best doen om een echte positieve impact te genereren? ​
​
Denk eens na ... welke elementen van MVO kan jij toepassen in jouw business model?
​

TODO
Nu jouw BMC klaar is... maak hiervoor een PITCH (volgens de info die je krijgt in deel 5 van deze website). ​
TODO
Wat kan https://www.socialeinnovatieatelier.be/ betekenen voor een jonge starten die interesse heeft in Sociale Innovatie?
Startnota...
​
Het BMC kan je vergelijken met een startnota van SBP. Je hebt een ideetje die mensen aantrekkelijk vinden en je wenst dit eens verder te onderzoeken.
Indien je merkt dat het BMC een potentieel succesvol business model weergeeft ... begin dan nog wat dieper te graven.
Dit doen we met het STARTKOMPAS.
​
STARTKOMPAS
Haalbaar?...
Heeft jouw business model kans op slagen? Ontdek het aan de hand van het startkompas. Jouw startkompas geeft je zicht op de haalbaarheid en de risico's ermee verbonden.
​
Het VLAIO startkompas helpt je om je ondernemersidee verder uit te diepen aan de hand van een reeks pittige vragen. Beantwoord ze eerlijk: dan is het advies aan het einde van de oefening ook accuraat en bruikbaar.

Startkompas: INTRODUCTIE

TODO
Download het startkompas via deze website https://www.vlaio.be/nl/publicaties/startkompas
-
bekijk eens alle onderdelen van het startkompas en vul jouw BMC verder aan met elementen waar je nog niet eerder aan dacht tijdens het invullen van het BMC.
-
vul dit volledig in indien je interesse hebt om eigen zaak te starten - gebruik dit ook tijdens de Start-up Week om jouw BMC meer kleur en invulling te geven.
​
Vlaio biedt ook een 'Ondernemersplan' aan. Dit is ter aanvulling op startkompas. Download dit hier. (dit document is ter info)
Meer info via https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/groei-innovatie/je-bedrijf-onder-de-loep/ondernemingsplan
​
​Het financiële luik zal vaak het meeste kopzorgen creëren.
Iedereen wilt zijn deel van de markt.
-
bij een kleine marktgrootte wil je een GROOT marktaandeel
-
bij een reusachtige marktgrootte kan je genoeg hebben met een KLEIN marktaandeel om financieel rond te komen.
Een doorgedreven financieel plan opmaken is nooit gemakkelijk. Veel mensen gaan daarom te rade bij een startersadviseur of boekhouder.
Dit is alvast een verklarende woordenlijst om een potentieel gesprek met een boekhouder wat comfortabeler te doen verlopen. (bron: https://www.boekhouderloket.be/)
​
-
ENKELVOUDIGE BOEKHOUDING: De enkelvoudige boekhouding is de meest eenvoudige boekhouding die een onderneming kan voeren. Enkel kleine ondernemingen en freelancers komen in aanmerking. Het bestaat uit:
-
een financieel dagboek, opgesplitst in
-
een kasboek (uitgaven en ontvangsten in geld)
-
en een bankboek (uitgaven en ontvangsten via een bankrekening)
-
-
een aankoopboek met de facturen en creditnota’s van de leveranciers
-
een verkoopboek met de facturen en creditnota’s aan de klanten
-
een inventarisboek dat een beschrijving en waardering van de voorraad omvat
-
-
DUBBELE BOEKHOUDING: Bij de enkelvoudige boekhouding bent u enkel verplicht de dagboeken of journaals bij te houden van de onderneming. Bij de dubbele boekhouding houdt u naast het dagboek, ook een grootboek bij. Tegenover elke ontvangst of betaling staat een transactie die dubbel geboekt wordt (altijd een tegenboeking): ofwel aan de creditkant ofwel aan de debetkant. Beide zijden moeten gelijk zijn om een boekhouding in evenwicht te kunnen voordragen.
​
Enkelvoudige boekhouding
TODO
Bekijk de video en beantwoord deze vragen:
-
vanaf welke jaaromzet moet je overschakelen naar dubbele boekhouding? ​
-
Zou je overwegen om ook een dubbele boekhouding te voeren indien het niet verplicht wordt?
​
-
BALANS: een overzicht van alle bezittingen en schulden op een bepaald moment van een onderneming. Er is sprake van een momentopname, waardoor er een duidelijk beeld kan worden geschetst over hoe het bedrijf er financieel voor staat. De balans kent twee zijden: de debetzijde en de creditzijde. De linkerkant van de balans heet de debetzijde. Hier staan alle activa. Op de rechterkant bevindt zich de creditzijde, waar het eigen vermogen en vreemd vermogen staan. Deze twee posten aan de rechterkant heten ook wel passiva.
​

Hoe werkt de balans?
​
- ACTIVA: activa of ‘debet’ worden ook wel de bezittingen van een bedrijf genoemd. Deze term wordt het meest gebruikt bij een boekhoudbalans.
-
Er zijn immateriële vaste activa en materiële vaste activa. Bij immaterieel gaat het om zaken die u niet kunt aanraken, zoals een patent of octrooi. Materiële activa zijn de activa die u wel kunt aanraken, zoals machines die worden gebruikt of het kantoorpand van de onderneming.
-
Vlottende activa: alle investeringen die op korte termijn (binnen het jaar) in geld omgezet kunnen worden, zoals voorraden, vorderingen op klanten en liquide middelen.
-
-
PASSIVA: passiva of ‘credit’ zijn de schulden van een bedrijf. De passiva kant van een balans laat zien op welke manier de activa worden betaald en hoeveel geld er is geïnvesteerd in een bedrijf. Passiva wordt onderverdeeld in eigen vermogen en vreemd vermogen.
-
EIGEN VERMOGEN = de totale activa minus de totale schulden. Het eigen vermogen is minder belangrijk voor eenmanszaken en is vooral relevant voor vennootschappen. Het eigen vermogen kan namelijk gezien worden als de schulden van de onderneming aan de (mede-)eigenaren. Aan het eigen vermogen kunt u zien in hoeverre het bedrijf de financiële verplichtingen kan nakomen. Het hebben van voldoende eigen vermogen is belangrijk voor een bedrijf, omdat het hebben van teveel geleend geld voor problemen kan zorgen. Het eigen vermogen kan op verschillende momenten toe of afnemen. Maakt het bedrijf winst? Dan zal het eigen vermogen stijgen.
-
EIGEN INBRENG = bedrag dat de ondernemer zelf investeert bij de opstart van de zaak, zowel in geld als in natura.
-
VREEMD VERMOGEN - het omvat alle schulden van een bedrijf, zoals een lening bij een bank. Er is zowel kort als lang vreemd vermogen. Onder het kort vreemd vermogen van een bedrijf vallen alle schulden met een looptijd van minder dan één jaar. Denk hierbij aan betalingsverplichtingen zoals lonen die uitbetaald moeten worden en belastingen. Lang vreemd vermogen zijn de schulden met een looptijd van langer dan één jaar. Voorbeelden hiervan zijn een hypotheek of een banklening.
-
EVENWICHT - Let op: het totaal aantal van het eigen vermogen en het vreemd vermogen moet gelijk zijn aan de debetzijde (activa en liquide middelen) van de balans.
-
FINANCIERING - bronnen waarmee de onderneming wordt gefinancierd. Het omvat eigen inbreng, schulden op lange en korte termijn.
-
LIQUIDITEIT - Liquide middelen zijn het geld dat een bedrijf in de kas of op de bankrekening heeft. Het woord ‘liquide’ staat voor vloeibaar, wat aangeeft dat er een snelle verplaatsing van dit geld mogelijk is. De liquide middelen staan op de linkerzijde van de balans. Ze vallen onder de vlottende activa: bezittingen die van korte duur in een bedrijf aanwezig zijn. Liquide middelen worden vaak gebruikt voor de betalingen van salarissen, het aflossen van schulden of om aan kortlopende betalingsverplichtingen te voldoen. Het kan voorkomen dat je op jaarbasis winst maakt maar gedurende het jaar wel momenten hebt waarbij je geen middelen hebt om iets te betalen. Dit blijkt uit de maandelijkse liquiditeit.
-
MARGE = wat overblijft na verkoop van product of dienst na aftrek van kostprijs. Kan ook een totale marge zijn = omzet - kosten
-
OMZET = totaalbedrag van verkopen in een bepaalde periode
-
KLANTENVORDERING = bedragen die je nog tegoed hebt van klanten omwille van geleverde maar nog niet betaalde producten en diensten. Hiervoor maak je een FACTUUR op.
-
DEBETNOTA = Een debetnota (of debetfactuur) is een document dat op een factuur lijkt, met een verhoging van het bedrag van een eerdere factuur.
-
CREDITNOTA = Een creditnota (of creditfactuur) is een document dat op een factuur lijkt, met een verlaging of een kwijtschelding van het bedrag van een eerdere factuur.
-
AFNEMERSKREDIET = een krediet die afnemers aan leveranciers verlenen door de bedragen vooruit te betalen voor goederen en diensten die nog geleverd moeten worden. De vooruitbetaling kan worden gezien als een soort lening aan het bedrijf. Het bedrijf moet dan wel binnen de afgesproken termijn de goederen/diensten bewerkstelligen. Op de balans komt het afnemerskrediet te staan onder de noemer ‘vooruit ontvangen bedragen’. Dit type lening wordt meestal snel afgelost, waardoor deze kredietvorm onder het kopje ‘kort vreemd vermogen’ geplaatst mag worden.
-
VOORRAAD - Aan het einde van ieder boekjaar moet er worden bekeken welke grondstoffen, goederen enzovoorts nog in voorraad zijn. De producten hebben allemaal een bepaalde aanschaffingswaarde. Het opstellen van een gedetailleerde lijst van de voorraad is wettelijk verplicht.
-
JAARREKENING = het geeft een financieel overzicht van uw onderneming en wordt ieder jaar opnieuw opgesteld. De balans en de resultatenrekening komen hierin terug. ​
-
RESULTATENREKENIG = het geeft de opbrengsten en de kosten van een onderneming over een bepaalde periode weer. Deze wordt jaarlijks opgesteld. Een andere benaming voor resultatenrekening is de winst- en verliesrekening.
-
JOURNAALPOST: inboeken gebeurt met een journaalpost, deze geeft aan of een post gedebiteerd of gecrediteerd dient te worden. Een journaalpost bestaat uit twee regels die altijd in evenwicht moeten zijn, namelijk de debetzijde en creditzijde. In het journaal ziet u alle boekingen terug die zijn gedaan in een boekjaar samen met de boekstuknummers en de bijbehorende facturen. Per financieel feit stelt u een journaalpost op.
-
AFSCHRIJVINGEN = het boekhoudkundig spreiden van de aanschaffingskost van vaste activa over de waarschijnlijke levensduur van deze goederen.
-
KASSTROOMOVERZICHT - Op z’n Engels wordt dit ook wel cashflow management genoemd. Dit is een overzicht van alle feitelijke geldtransacties die het boekjaar inkomen en uitgaan. Met een kasstroomoverzicht krijg je inzicht in de manier waarop liquide middelen van uw onderneming zijn besteed. Ook zie je vanuit welke bronnen je de liquide middelen heeft ontvangen. Kortom, een kasstroomoverzicht laat zien waar het geld in een onderneming vandaan komt en waar het aan wordt besteed. Zo weet u wat er allemaal is omgegaan binnen het bedrijf.
-
VASTE KOSTEN = kosten die op vaste regelmaat (maandelijks, jaarlijks) terugkeren ongeacht de omzet.
-
VARIABELE KOSTEN = kosten die veranderen door een toename of afname in de omzet, zoals bijvoorbeeld grondstofkosten.
-
BTW = belasting op de toegevoegde waarde. Dit is een belasting op goederen en diensten die door de eindconsument gedragen wordt. Tarieven bedragen 21, 12 of 6%.
​
de BTW helder uitgelegd
TODO
Bekijk bovenstaande video en beantwoord deze vragen:
-
Noteer en leg zelf het voorbeeld uit indien je een factuur laat betalen voor 100 euro exclusief BTW. Jouw diensten vallen onder de regeling van 21% BTW. Hoeveel betaalt de klant en hoeveel betaal jij aan de overheid?
-
Wie heeft de administratieve last omtrent BTW?
-
Op welke manier stort je de BTW door naar de overheid? Wat stort je precies?
-
Stel dat je als personal coach (wandelcoach) met BTW plicht bijna uitsluitend facturen opmaakt en bijna geen kosten maakt. Zal je dan bij de BTW aangifte geld terugkrijgen of extra moeten betalen? Waarom?
-
Om BTW te kunnen innen heb je een ... nodig. (vul aan)
-
Kan je vrijgesteld worden van BTW? Waarom en hoe? Geef een voordelige situatie om met en zonder BTW vrijstelling te werken.
​
ATTENTION
GOUDEN REGEL 1:​
Bedrag Investeringen ​
= ​
Bedrag financiering (incl. inbreng in natura)​
​
GOUDEN REGEL 2: ​
Een lening mag geen langere duurtijd hebben dan de levensduur van het goed dat ze financieren

Hoeveel omzet moet jij draaien voor deftig uurloon?...
​​
Download deze Excel en bekijk stap voor stap dit voorstel.
Indien je in jouw sector 40 euro per uur kan vragen en bepaalde start- en werkingskosten hebt... hoeveel hou je dan over op het einde van de rit?
​
Jouw uurloon vastleggen ... dit kan op diverse manieren:
-
Een kostengebaseerde prijsbepaling (werkelijke kosten + winstmarge)​
-
Een waardegerelateerde prijsbepaling (de hoogste prijs die een klant wilt betalen), ​
-
Een marktgebaseerde prijsbepaling (meest eenvoudige wijze en meest gebruikt bij de starters in de training & coaching sector)
​
Van plan naar realiteit...
​​
Na deze grondige analyse ligt er mogelijks een mooi plan klaar!
Een plan waar je uiterst trots op bent.
Maar mogelijks ook een plan dat je niet graag ziet verdwijnen in de handen van een concurrent. Zoja, dan biedt volgend hoofdstuk een aantal opties.
BESCHERM JOUW IDEE
Bang dat ze met jouw idee zullen weglopen...
​​
hopelijk ben je er van overtuigd dat jouw idee zal groeien en bloeien indien je er met vele interessante mensen over zal praten/discussiëren.
Welke intellectuele beschermingsrechten bestaan er? Hoeveel kosten ze en waar vraag je ze aan? Waar wordt je geholpen en zijn er subsidies?
In deze folder vind je een beknopt overzicht.
​
bron: https://www.vlaio.be/nl/publicaties/een-handige-wegwijzer-intellectuele-eigendomsrechten

IE - de basis (je hoeft enkel de vragen hieronder op te lossen en te studeren)
TODO
-
Download de brochure en beantwoord deze vragen:
-
Welke intellectuele rechten bestaan er allemaal?
-
Hoe wordt een octrooi nog genoemd?
-
Is het recht op een handelsnaam beperkt tot een geografisch gebied? En is dit beperkt in tijd? Moet je er voor betalen?
-
Waar kan je het iDEPOT voor gebruiken?
-
-
Bekijk bovenstaande video en beantwoord deze vragen:​
-
Wat zijn de basiskenmerken voor alle intellectuele eigendomsrechten?
-
Waar staan deze tekens voor? symbool ©, ®, ™
-
Waar staat BOIP voor en wat kunnen ze voor jou doen?
-
-
Hoe zal jij jouw domeinnaam (url) vastleggen?​
-
Ga op zoek op Google naar manieren om een domeinnaam te kopen. Bijvoorbeeld via https://dls.be/nl-nl​
-
​
START JOUW EIGEN ZAAK OP
Een plan is maar zo goed als de uitvoering er van...
​​
Je kan vanalles uitdokteren ... maar toch grandioos de mist in gaan.
Je kan een prachtig ondernemersplan hebben ... maar toch failliet gaan.
​
Plan A is oké, maar hou rekening met plan B, C, ...

Opties?...
​​
Tijd om eens te overlopen wat de opties zijn na het maken van een goed ondernemersplan
​

FV - FEITELIJKE VERENIGING
Vrijheid!...
​​
In België geldt er een vrijheid van verenigen. Dit kan UITERST eenvoudig onder de vorm van een feitelijke vereniging. Meer nog, dit kan je in komende minuut opstarten.
​
Een FV = min. 2 personen die beslissen om samen bepaald doel te verwezenlijken.
Het is een vereniging zonder rechtspersoonlijkheid, beheerst door de overeenkomst tussen partijen.
HIERVOOR MOET GEEN ENKELE FORMALITEIT VERVULD WORDEN.
​
Voordelen:
Geen extra papierwerk nodig: geen statuten, geen boekhouding, geen lidkaarten,
Je hoeft geen B.A. verzekering af te sluiten voor je vrijwilligers
Je KAN voorzitter aanstellen, clubkas bijhouden, … maar geen verplichting!
​
Nadelen:
-
Wie sluit huurcontract voor zaal?
-
Geen apart vermogen (rekening behoort tot de titularis van de vereniging)
-
Mag je schenkingen aanvaarden?
-
Wat in geval van onenigheid?
-
Wie is aansprakelijk bij ongevallen? Geen bestuurdersaansprakelijkheidverzekering
-
Wie draait op voor schulden na tornooi?
-
Wie geeft de winst aan bij belastingen? (personenbelasting)
MAAR EIGENLIJK BLIJFT JOUW FV EEN ONEIGENLIJKE OF ONECHTE VERENIGING. Er is geen sprake van een rechtspersoonlijkheid! HET IS JURIDISCH ONZICHTBAAR.
Er geldt persoonlijke aansprakelijkheid voor alle leden. Persoonlijk vermogen van leden kan aangesproken worden om schade te vergoeden
Enkele facts:
-
Voorzitter karateclub persoonlijk aansprakelijk gesteld voor ongeval tijdens wedstrijd
-
Alle leden van voetbalclub veroordeeld na het vallen van 3 slachtoffers door CO-vergiftiging in clublokalen
-
Tornooi blijkt zwaar verlieslatend. Wie draait op voor kosten? De schuldeiser moet alle clubleden afzonderlijk dagvaarden en bijgevolg persoonlijk aansprakelijk gesteld.
INDIEN JE SPORTCLUB NOG FEITELIJKE VERENIGING IS, MAAK JE KANS OP BOVENSTAANDE EN ANDERE RISICO’S.
​
Daarom toch even checken of een vzw interessant kan zijn voor jou!
​


VZW - Vereniging zonder winstoogmerk
Graag iets meer zekerheid? Opstart rechtspersoonlijkheid...
​​
Om bovenstaande situaties te vermijden, kan je een rechtspersoonlijkheid (zoals een vzw, maar dit kan ook een vennootschap zijn) oprichten.
​
RECHTSPERSOONLIJKHEID = nieuw rechtssubject dat bezittingen en schulden kan hebben, contracten kan sluiten, rechtszaken kan aanspannen, ... de organisatie kan m.a.w. optreden als een natuurlijk persoon in het rechtsverkeer. De vereniging wordt rechtspersoon.
​
Met als doel het scheiding aanbrengen tussen een groep personen en hun vereniging.
Dit zijn 4 kenmerken van een rechtspersoonlijkheid:
​
-
Welomschreven doel
-
Systeem van vertegenwoordiging
-
Controlerend en uitvoerend/ besturend orgaan
-
Beperking van aansprakelijkheid
​
Deze casus legt het belang bloot (bron: VSF)
Een handbalclub (vzw) besluit een groot tornooi te organiseren. Na het tornooi blijkt dat de organisatie grote verliezen heeft geleden omdat er veel meer kosten werden gemaakt dan voorzien en omdat de opkomst is tegengevallen.
Geconfronteerd met die financiële put, laat de club noodgedwongen een aantal facturen van toeleveranciers openstaan. Eén van die leveranciers wordt het wachten beu en besluit de club te dagvaarden in betaling betaling van zijn factuur.
Aangezien de club een vzw is, en dus een EIGEN RECHTSPERSOONLIJKHEID heeft, kan de vzw in eigen naam gedagvaard worden en moet zij met haar eigen vermogen opdraaien voor de kosten van een eventuele veroordeling. De onbetaalde factuur is dus een eigen schuld van de vzw, en NIET van haar individuele leden.
​
Een vzw is een groep natuurlijke personen of rechtspersonen die een belangeloos doel nastreven.
De vzw bestaat uit ten minste twee personen. De leden van een vzw mogen geen vermogensvoordeel genieten door de vzw.
EEN VZW STREEFT EEN BELANGELOOS DOEL NA! (doel duidelijk omschreven in statuten).
Hiervoor mogen onbeperkt economische activiteiten ingezet worden.
Zolang winst niet wordt uitgekeerd maar binnen organisatie blijft! (tenzij dit past in belangeloos doel)
​
EEN VZW ZORGT VOOR EXTRA RECHTEN...
-
een vzw kan een apart vermogen hebben (activa of passiva).
-
Subsidies kunnen ook bij vzw terechtkomen ipv persoon
-
Bescherming tegen aansprakelijkheid
-
Contracten kunnen in de naam van de vzw opgemaakt worden
-
Rechtspersonenbelasting
-
...
​
... MAAR OOK VOOR EXTRA PLICHTEN!
-
verplichte verzekering B.A. voor vrijwilligers / leden ​
-
je moet het officiële oprichten bij overheid
-
boekhouding
-
...






Bestuurdersaansprakelijkheid...
Elke bestuurder of dagelijks bestuurder is tegenover de vzw verplicht om zijn taak behoorlijk te vervullen. Zij zijn aansprakelijk voor ‘fouten begaan in de uitoefening van hun opdracht’. ​
-
Ze zijn volgens de vzw-wetgeving evenwel slechts aansprakelijk voor beslissingen, daden of gedragingen die zich buiten de marge bevinden waarbinnen normaal voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen.
​
Vzw nodig of verplicht? ...
Van FV naar VZW is VERBODEN indien...
-
indien je winst wenst te verdelen onder de leden.
​​
Van FV naar VZW is NOODZAKELIJK indien...
-
de vereniging onroerende goederen wenst
-
schenkingen of legaten aanvaardt (een legaat is een uiterste wilsbeschikking waarin de erflater aan een of meer personen een bepaald deel van zijn vermogen schenkt)
-
opgelegd door overheid ifv subsidies
​
Van FV naar VZW is WENSELIJK indien...
-
er grote geldsommen omgaan
-
er aanzienlijke risico’s zijn
-
je bescherming voor de bestuurders wenst


Opstart van vzw ...​
De opstart van een vzw verloopt in 3 grote stappen. Laat je helpen door een jurist, notaris of ondersteunende organisaties zoals Vlaamse SportFederatie (VSF).
​
-
stap 1: verenigingsdossier opstellen
-
stap 2: neerleggen op de griffie van de rechtbank van koophandel
-
stap 3: Statuten publiceren in het Belgisch Staatsblad
​

Stap 1: verenigingsdossier opstellen...​
Extern verenigingsdossier = STATUTEN (de ‘handleiding’ van de vereniging) + de akten betreffende de benoeming of beëindiging van de bestuurders
​
Wat staat er in de statuten?
-
Benaming vermelden + vermelding ‘vzw’ (UNIEKE NAAM?)
-
Informatie over de leden van de vzw (min 2)
-
Zetel van de vzw (waar gevestigd?)
-
Belangeloos doel (reden waarom vzw is opgericht)
-
AV (bevoegdheden, bijeenroeping)
-
Bestuur (hoe benoemd / afgezet, bevoegdheden)
-
Max. lidgeld
-
Bestemming van vermogen bij ontbinding
-
Duur (vb. bij bepaald project. of onbepaalde duur)
​
TIP: Maak de statuten niet té gedetailleerd op (enkel wettelijk verplichte zaken). Neem de details in IR (intern reglement) want deze zijn veel makkelijker aangepast, want hiervoor moet AV niet bijeen geroepen worden. Er zijn ook een vormvereisten hiervoor. Daarnaast is moet er bij iedere wijziging aan de statuten ook betaald worden (want dit moet gepubliceerd worden in het staatsblad).
​

Stap 2: verenigingsdossier neerleggen bij griffie...​
​
Bij de griffie van de rechtbank van koophandel bewaren ze na de indiening een origineel exemplaar.
Dit kan digitaal ingediend worden via E-GRIFFIE. Hier kan je de elektronische neerlegging van de oprichtingsakte van een rechtspersoon doen.
Het afgeven van deze documenten aan griffie van de ondernemingsrechtbank noemen we neerleggen en is altijd gratis. De publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad gebeurt tegen betaling.
​

Stap 3: publicatie in Belgisch Staatsblad...​
​
Op het einde van de procedure voor het neerleggen van het verenigingsdossier zal je de volgende elementen ontvangen:
-
Het ondernemingsnummer van uw vereniging/onderneming
-
Het nummer van de publicatie in het Belgisch Staatsblad van de oprichting van uw vereniging/onderneming
​Deze documenten kunnen door iedere belanghebbende opgevraagd worden.
Dit kan via deze link: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_tsv/rech.pl?language=nl
​

TODO
Ga in het Belgisch staatsblad op zoek naar de statuten van een door jou gekende vzw.
Hoeveel kost het om een vzw op te starten (dus voor publicatie in Staatsblad)? Is er een startkapitaal vereist?
​
Vrijwilligen bij een vereniging? ...​
Je bent vrijwilliger als:
-
Jij je inzet voor een organisatie zonder winstoogmerk (o.a. vzw, FV, openbare besturen)
-
Je er geen geld mee verdient
-
Niemand je verplicht dit te doen
Let op! Je bent dus geen vrijwilliger als je het gras van je buurvrouw maait, boodschappen voor je moeder doet, spaghetti gaat eten op een benefietavond, een breicursus volgt of bijklust in een vereniging. Dat zijn vriendendiensten.
Vrijwilligen mag pas als je vijftien jaar bent en je de eerste 2 studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Zo niet, moet je wachten tot je 16 bent. Je hoeft geen Belg te zijn. Alle mensen uit de Europese Unie of mensen met een geldige verblijfsvergunning en bepaalde asielzoekers mogen zonder problemen vrijwilligerswerk doen.
(bron: https://vrijwilligerswerk.be/wetgeving/vrijwilligerswet/wat-is-vrijwilligerswerk)
​


TODO
Deze website bundelt de essentiële info omtrent vrijwilligerswetgeving en is tevens een databank voor vrijwilligerswerk: https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/ (dit is het platform om vrijwilligers te zoeken: https://vrijwilligerswerk.be/ . Check wetgeving / slim vrijwilligen en los deze vragen op: https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/product/slim-vrijwilligen-de-vrijwilligerswet/
-
Na jouw studies ben je een tijdje werkloos. Mag je dan vrijwilligen?
-
Mag je vrijwilliger zijn in meer dan 1 organisatie?
-
Mag ik in de organisatie - waar ik betaald werk - vrijwillig zijn? Leg uit.
-
Is er een verschil tussen de rol van bestuurder en vrijwilliger omtrent vergoedingen?
-
Wanneer ben je een vrijwilliger en wanneer niet? Wat is het verschil met een vriendendienst? Leg dit uit aan de hand van een voorbeeld.
-
Mag je vrijwilligen bij een feitelijke vereniging? En bij een éénmanszaak?
-
Je kan op 2 manieren een vergoeding krijgen. Noteer welke 2 manieren en leg uit aan de hand van een voorbeeld in de sportsector.
-
Moet een organisatie jouw onkosten terugbetalen?
-
Hoeveel forfaitaire onkostenvergoeding mag je als vrijwilliger ontvangen? (dagvergoeding en jaartotaal)
-
Wat is het verschil tussen de gewone forfaitaire kostenvergoeding en de verhoogde forfaitaire kostenvergoeding? Waar valt de sportsector onder?
-
Wat als je meer ontvangt dan de maxima?
-
Hoe werkt de combinatie van forfaitaire kostenvergoeding en vervoerskosten?
-
Stel: als voorzitter van vzw TechnoSport wil je jouw kampleiders het maximum bedrag per dag betalen. Hoeveel kampen van 5 dagen kunnen jouw kampleiders als vrijwilliger werken?
-
Zijn de mensen die in het bestuur van een organisatie zitten ook vrijwillgers?
​
Werken bij een vereniging? ...​
​
Loondienst...
Mag dit in loondienst? uiteraard kan een vzw mensen in dienst nemen, met een systeem van maandloon. Deze lonen worden door de algemene vergadering vastgelegd.
​
Van je brutoloon (die je als werknemer verdiend) worden bijdragen voor de sociale zekerheid afgehouden (+/- 13%). Wat overblijft is je belastbaar brutoloon. Daarvan worden dan weer belastingen afgehouden, via de regeling van de personenbelasting. Het percentage is afhankelijk van de grootte van jouw brutoloon. Wat dan overblijft, is je nettoloon.
vb. €4000 brutoloon --> je houdt zo'n 2500 euro over (wel afhankelijk van al dan niet gehuwd, ...). Je geeft dus 37,5% af aan de staat.
vb. €5500 brutoloon --> je houdt zo'n 3150 euro over. Je geeft dus 43% af aan de staat.
Je nettoloon is dus het bedrag dat op je bankrekening verschijnt. In België is het verschil tussen bruto en netto groter dan in de meeste andere landen. Bovenop jouw brutoloon betaalt je werkgever overigens ook nog eens patronale bijdragen aan de Staat. Voor je onderneming vertegenwoordig je dus een totale loonkost die hoger ligt dan je brutoloon.
​
Verenigingswerk...
Sinds 2018 bestaat er ook een nieuw statuut: het verenigingswerk. Hierbij kunnen mensen onbelast bijverdienen in verenigingen. Dit is géén vrijwilligerswerk, en je mag beide ook niet combineren in dezelfde vereniging in dezelfde periode!
​
VERENIGINGSWERK = een systeem dat sommige werkgevers vrijstelt van sociale bijdragen voor sociocultureel werk. De werknemer profiteert ook van een gunstregime.
​
Flexi-jobs...
Je hebt waarschijnlijk wel al gehoord van 'flexi-jobs'. Misschien ken je wel iemand die via dit statuut af en toe in 't weekend helpt opdienen in een horecazaak. Via het systeem van flexi-jobs kunnen gepensioneerden en bepaalde werknemers tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele en voordelige manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten.​
Een interessant systeem voor de werkgever EN de werknemer! Maar mag je dit gebruiken in de sportsector?



TODO
​​
Ga naar deze websites https://www.verenigingswerk.be/nl/ + https://vlaamsesportfederatie.be/ en beantwoord deze vragen:
-
voor welke sectoren geldt dit?
-
hoeveel uren mag je in de sportsector doen onder statuut van verenigingswerk?
-
wat is de limiet voor studenten?
-
hoeveel mag je per uur maximaal en minimaal verdienen onder dit statuut?
-
wat is het fiscaal voordeel voor de werknemer?
-
Bouw je als verenigingswerker sociale rechten p, zoals wettelijk pensioen of werkloosheid?
Ga naar deze website https://www.vlaanderen.be/flexi-job en beantwoord deze vraag:
-
Wie sectoren mogen flexi-jobbers inzetten? Mag dit in de sportsector?
-
Wie mag je inzetten als flexi-jobber?
​
Money money money...
​
Maar misschien wil je de winst WEL voor jezelf houden?!
Dan is een vereniging sowieso niets voor jou.

ONDERNEMING STARTEN
Je hebt een fantastisch ondernemersidee, je bent nog meer van het succes overtuigd na het invullen van een businessmodel en je weet zeker dat je geen vereniging wenst op te starten maar wel een onderneming... dan is het tijd om te zoeken naar het meest gunstige statuut als zelfstandige en effectief op te starten! In hoofd- of in bijberoep.
Hoofd- of bijberoep?...
​
De ene persoon zal zich voltijds willen werpen in het avontuur van de eigen zaak (als zelfstandige).
De andere persoon werkt als werknemer en wenst af en toe eens een workshop te geven en zelf factureren als zelfstandige.
Nog iemand anders wenst samen met 2 kennissen een zaak op te starten.
​
Er zijn veel mogelijkheden om zelfstandig op te starten. Alle mogelijkheid vertaalt zich in specifieke rechten en plichten.
​
Alle nodige kennis om een eigen zaak op te starten...
​
Het moeilijkste werk is achter de rug ... jouw businessmodel. Want vanaf nu heb je in enkele relatief simpele stappen jouw eigen onderneming opgestart. Een ondernemersloket maakt het je helemaal gemakkelijk.
​​​

TODO
Deze bovenstaande stappen hebben uiteraard nood aan wat extra uitleg. Bestudeer de documenten via deze link:
-
https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/start/opstart-van-je-onderneming/opstarten-7-stappen
-
https://www.vlaio.be/nl/publicaties/mijn-eigen-zaak-starten-met-kennis-van-zaken
-
de presentatie van Liantis (gastsessie)
​Na het bestuderen van deze documenten moet je in staat zijn om antwoord te geven op deze vragen:
-
Moet je 'attest bedrijfsbeheer' kunnen bewijzen om op te starten?
-
Wat betekent zelfstandig in bijberoep?
-
Wat is een zelfstandig helper?
-
De vergunning voor kleinhandelsactiviteiten ... wanneer kan dit relevant zijn voor een zelfstandige trainer?
-
Wat moet je aanvragen indien je gebruik maakt van beeldmateriaal en muziek?
-
Een zelfstandige fitnesszaak wenst ook een bar te openen, met streekbiertjes. Welke vergunning moet aangevraagd worden?
-
Kan je alle voor- en nadelen van een éénmanszaak en een vennootschap oplijsten?
-
Uit welke 4 vennootschapsvormen kan je kiezen? En met hoeveel moet je zijn om ze op te richten?
-
Bij welke vennootschapsvorm is er wel een kapitaalvereiste?
-
Indien je een dienstverlenend bedrijf bent, waar moet je dan op letten bij locatiekeuze?
-
Welke stap mag je overslaan als éénmanszaak?
-
Wat zijn de substappen bij de stap 'richt een vennootschap' op?
-
Wat is KBO en in welke stap heb je dit nodig?
-
Wanneer ontvang je een ondernemingsnummer?
-
Uit hoeveel cijfers bestaat een ondernemingsnummer en wat is het verschil met een BTW nummer?
-
Hoeveel betalen vzw's en stichtingen voor inschrijving in KBO en hoeveel betalen de andere ondernemers?
-
Wat is de maximale omzet om aanspraak te maken op de BTW-vrijstellingsregeling?
-
Wat is een sociaal verzekeringsfonds? Is het verplicht om je hierbij aan te sluiten?
-
Wat bedoelen ze met 'Als zelfstandige moet je instaan voor jou eigen sociale zekerheid'?
-
Is er een zelfde regeling omtrent sociale bijdragen voor bij- en hoofdberoep?
-
Wat is het verschil tussen jouw aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds en een ziekenfonds?
-
Welke boekhouding moet je als éénmanszaak voeren?
-
Hoe word je op de winst belast in een bijberoep?
-
Is de vennootschapsbelasting lager of hoger dan de personenbelasting (gemiddeld genomen)? Hoeveel is de vennootschapsbelasting?
-
​Wat is een ondernemersloket? Zoek 3 verschillende organisaties die deze service aanbieden.
-
Wat is een onderhandse akte?
-
Wat is een KMO? En wat is een KMO portefeuille? https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille
-
Wat is de RVA?
​
LAAT JE HELPEN BIJ OPSTART
Student-zelfstandige...
​
Studenten kunnen sinds 1 januari 2017 als student-zelfstandige genieten van een voordelige bijdrageregeling die ondernemen voor hen aantrekkelijker maakt.
​

TODO
​​
Ga naar deze website https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/start/je-statuut-als-zelfstandige/statuut-van-student-zelfstandige en https://www.xerius.be/nl-be/zelfstandig-worden/je-voorbereiding/starten-als-student-zelfstandige beantwoord deze vragen:
-
wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor dit statuut?
-
hoeveel netto belastbaar inkomen mag je hebben om vrijgesteld te worden voor sociale bijdragen? Hoeveel procent betaal je indien je daar boven gaat? Stel: de zaken lopen prima en je verdient een fraaie € 10.329,22. Je sociale bijdragen komen dan op ... (vul aan).
-
bouw je hiermee pensioenrechten op?
-
Voor hoeveel studiepunten moet je deelnemen aan examen?
-
Wanneer eindigt dit statuut?
-
Wat is het verschil tussen de statuten 'student-zelfstandige' en 'statuut-ondernemer'?
-
Hebben je ouders nog recht op kinderbijslag als je student-zelfstandige bent?
​
Student-ondernemer @ Howest...
​
Howest ondersteunt de stundent-ondernemers met plezier! Deze dienst noemt 'HOWEST ONDERNEEMT'.
Indien interesse in hun diensten ... check onderstaande presentatie.
​

Andere hulpkanalen...
​
Ondernemerschap wordt gestimuleerd vanuit diverse kanalen. Privaat én publiek. ​
Hieronder een aantal organisaties die opstarters / zelfstandigen verder kunnen helpen.
​
TODO
Ga naar deze platformen en los de eventuele extra vragen op:
-
Welke organisatie is er verantwoordelijk voor volgende projecten? https://www.ikstartmijnzaak.be/nl/ of http://ikwilstarten.be/
-
SUBSIDIES
-
​Check op http://www.vlaio.be/subsidiedatabank hoe jij de winwinlening zou kunnen gebruiken?
-
Check op https://www.vlaanderen.be/subsidies-in-de-sport welke subsidiemogelijkheden aangeboden worden.
-
-
Wat heeft https://starterslabo.be/ te bieden voor een starter?
-
Ga naar deze website https://www.ban.be/ en los deze vragen op.
-
Wat is de Pop Poll
-
Wat doet de matchmaker?
-
-
Biedt VLAIO ook hulp aan voor je buitenlandse groeiplannen? https://www.vlaio.be/nl/begeleiding-advies/internationaal-ondernemen
-
Als je zelfstandig wenst te worden of bent kan het inspirerend zijn om je te laten omringen door een netwerk van experts en andere ondernemers. Onderzoek wat deze links te bieden hebben en omschrijf hun kernactiviteit:
-
Wat is het verschil tussen VLAIO en VLAJO?
-
Wat bieden ze precies bij Go4Business aan en van wie gaat dit initiatief uit? https://www.unizo.be/starters/projecten/go4business
-
Mogelijks kan je aansluiten bij een werkgeversorganisatie. UNIZO en VOKA zijn de 2 gekendste. Wat is hun belangrijkste rol? Ze begeleiden ook beiden in de opstart: http://www.voka.be/ondernemen/starten en http://www.unizo.be/starters.
-
Onderzoek de mogelijkheden op deze website: http://www.hogeronderwijsonderneemt.be/
-
https://www.bloovi.be/ … voor de innovatie ondernemer
-
https://www.flandersdc.be/nl ... voor de creatieve ondernemer
​
En nu is het aan jou...
​
Een eigen zaak... het verkoopsprcoes kan starten! In het volgende hoofdstuk gaan we dieper in op 'de kracht van beïnvloeden' zodat we het verkoopsproces kunnen versterken.
​