
Iedere Sport- en Beweegprofessional heeft de kracht om te vernieuwen en te ondernemen!
In dit hoofdstuk ga je o.a. op zoek naar de betekenis van de woorden INNOVATIE & ONDERNEMEN. Je analyseert jezelf en jouw omgeving. Je gaat op zoektocht om zelf innovatief en ondernemend te worden / te blijven.
De Vlaamse Overheid stimuleert je in deze zoektocht. Ze hebben er een specifieke dienst voor opgericht, nl. AGENTSCHAP INNOVEREN & ONDERNEMEN of kortweg VLAIO.
Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat.
Laat dit nu zéér gelijkaardige doelstelling van deze module zijn!
Laten we even stilstaan bij de woorden INNOVEREN en ONDERNEMEN. Woorden die een behoorlijk grote lading dekken. Woorden met uiteenlopende betekenissen voor verschillende mensen. Woorden die niet altijd met 1 simpele definitie te omvatten zijn.
Laten we toch even een poging 'ondernemen' in komende hoofdstukken.
WAT IS 'INNOVEREN'?
TODO
Noteer in je werkschrift wat jij verstaat onder de termen 'INNOVEREN'. Gebruik kernwoorden.
Innovatie...
Dit is de betekenis volgens Van Dale:
Invoering van een nieuwigheid
Dit is de betekenis volgens Marcel van der Ven:
Het uitwerken van nieuwe ideeën tot een succesvolle implementatie
Het is de ontwikkeling & succesvolle invoering van nieuwe of verbeterde producten en diensten, productie- en distributieprocessen. INNOVATIE IS DUS MEER DAN DE UITVINDING VAN NIEUWE PRODUCTEN!
Innovatie is voor veel bedrijven één van de belangrijkste motoren, willen ze doorgroeien in een steeds complexere wereld.
In deze snel veranderende wereld wordt er permanent geïnnoveerd om relevant te blijven. Je kan daar zelf jouw steen(tje) aan bijdragen!
Let op, noem niet alle aanpassingen / verbetering een innovatie.
De vraagstukken die we moeten oplossen kunnen we onderscheiden door de manier waarop we ze oplossen:
-
algoritmische vraagstukken
-
Een algoritme is een stappenplan bestaande uit een set regels in vaste volgorde om tot een oplossing te komen en het einddoel te bereiken.
-
verbetering noch vernieuwing
-
GEEN innovatie
-
ROUTINEMATIG! vergelijk het met een recept uit een kookboek: ingrediënten, bereidingswijze en resultaat zijn bekend. Ze vragen om routine en niet om creativiteit. Creativiteit draagt niet in alle situaties bij aan verbetering.
-
probeer maar eens iedere ochtend jouw tanden op creatieve wijze te poetsen. Kans dat het resultaat beter is, is uiterst klein.
-
-
heuristische vraagstukken
-
eerder opgeloste vraagstukken vertonen een gelijkenis maar de toen toegepaste oplossingen voldoen niet meer. We moeten zoeken naar mogelijkheden om bekende oplossingen in aangepaste vorm toe te passen.
-
= we verbeteren het bestaande tot het niets extra's meer oplevert. voorbeeld: onderzoek en ontwikkeling hebben geleid tot steeds beter geluidsisolerende koptelefoons om muziek te beluisteren, o.a. tijdens het sporten. Stapje per stapje wordt dit product steeds beter. Het is een verbetering, geen vernieuwing. incrementele verbetering
-
PROEFONDERVINDELIJK. Het recept beschrijft de ingrediënten en het gerecht dat daaruit moet voortkomen, maar niet de bereidingswijze. Het noodzaakt tot experimenteren met uiteenlopende oplossingsstrategieën / bereidingswijzen. Bekende algoritmes vormen de basis, maar ze worden proefondervindelijk bijgesteld.
-
Heuristiek is de wetenschap, de leer of de kunst van het vinden.
-
-
creatieve vraagstukken
-
verbetering met vernieuwing
-
EXPLOREREND. De ingrediënten en de bereidingswijze zijn niet bekend. Het beoogde gerecht valt nog niet concreet genoeg te omschrijven.
-
Innovatie vereist een creatieve aanpak waarin we experimenteren en ontdekken. In plaats van beter geluidsisolerend materiaal te bedenken kwam met op het idee om NOISE CANCELLING te introduceren, nl. een ANTIGELUID dat het ongewenste geluid compenseert met geluid in tegenfase. Het is een verbetering EN een vernieuwing.
-



TODO
Probeer bovenstaande typologie eens toe te passen op het file probleem. Probeer het probleem vanuit veel verschillende invalshoeken te bekijken.
Creativiteit...
Je noemt creativiteit en innoveren vaak in 1 adem. Maar kan jij het verschil omschrijven?
Probeer eens!
Innovatie begint met nieuwe ideeën. Om die nieuwe ideeën te krijgen, hebben we creativiteit nodig. Creativiteit is een onmisbare competentie bij innovatie. Zonder creativiteit geen innovatie, maar zonder innovatie kan er wel nog creativiteit zijn.
Het krijgen van nieuwe ideeën noemen we creativiteit en het uitwerken en succesvol implementeren van die ideeën noemen we dan innovatie.
INNOVATIE = CREATIVITEIT + VOLHARDING + ACCEPTATIE (afnemers moeten de oplossing accepteren)
Creativiteit eist een cognitieve eigenschap waarmee we beperkingen in ons waarnemen en denken doorbreken. Het stelt ons in staat nieuwe inzichten en zinvolle nieuwe verbindingen in hersenen te ontwikkelen.

Men denkt vaak dat creatief denken de tegenhanger is van logisch denken. Maar dat is het niet! Zelfs de meest creatieve ideeën kunnen we in een retrospectief logisch beredeneren. We waren alleen niet in staat er voorwaarts redenerend op te komen.
Vergelijk het met het zoeken van een bestemming in een onbekende stad. Zonder stadsplattegrond vind je uiteindelijk proefondervindelijk wel je bestemming. Pas achteraf zie je wat de kortste route was.
Iedereen is geboren met creativiteit. Maar je verliest het gaandeweg.

Belangrijke vraag: hoe kan je weer creatief worden?
Ons vermogen voor kritisch denken is beter ontwikkeld dan dat voor kritisch denken. Leren is - zeker in de westerse wereld - vooral gericht op beoordelen, beslissen en reproduceren. Aan beoordelen en beslissen kennen we meer waarde toe dan aan verbeelden en experimenteren. We leven van oordeel naar oordeel. Kritisch denken wordt vaak meer gewaardeerd dan creatief denken.
(van der Ven, Marcel 2022)
Maar laat de overtuiging dat je niet creatief bent maar los. Onder de juiste omstandigheden kan iedereen creatiever worden! Deze omstandigheden proberen we in deel 3 te creëren.
THINK
Ben jij al vaak creatief en innovatief geweest?
Op je stage? Tijdens je vakantiejob? In het verenigingsleven?
Denk even terug aan jouw SBP. Merkte je daar een verschil op tussen
creativiteit en innovativiteit?




TODO
Welk probleem zou jij willen oplossen dankzij innovatief denken? Wat wil jij de wereld uit helpen?
Koppel dit gerust aan jouw bachelorproef of eindstage.
Zijn de huidige onderwijsinstellingen en werkplaatsen nog geschikt voor de wereld van morgen? Stimuleren ze creativiteit en innovatie?
WERKPLAATSEN HERDENKEN? Dave Coplin, Chief Envisioning Officer bij Microsoft, stelt zich voor wat er mogelijk zou zijn als meer organisaties het volledige, versterkende potentieel van technologie zouden omarmen en een open, collaboratieve en flexibele werkcultuur zouden aanmoedigen.
ONDERWIJS HERDENKEN? In deze TED-talk betoogt Sir Ken Robinson dat onze huidige onderwijssystemen nog steeds gebaseerd zijn op een industrieel paradigma (= stelsel van modellen en theorieën dat, binnen een gegeven wetenschappelijke discipline, het denkkader vormt van waaruit de werkelijkheid geanalyseerd en beschreven wordt) van onderwijs, waarop standaardisering en conformiteit voorop gaan. Kinderen, die in de meest stimulerende tijd in de geschiedenis leven, zien vaker het nut niet in van naar school gaan, wat te vaak gaat over 'het vinden van de juiste antwoorden om de tests te halen' in plaats van over het stimuleren van divergent denken.
‘What do you teach your kids?’ is dan ook de meest gestelde vraag aan wereldberoemde futurist Steve Sammartino. Een uiterst relevante vraag, maar we weten nog niet eens welke jobs onze kinderen binnen 10 à 20 jaar zullen kunnen / moeten doen.
Re-imaging work
Changing Education Paradigms
TODO
- Maak een samenvatting van de video's 're-imaging work' en 'Changing Education Paradigms'.
- Noteer voor 1 of beide video's minimaal 3 zaken je herkent uit eigen school- & werkcarrière.
- Noteer minimaal 2 lessen die je meeneemt ifv stages / jobs die je wenst te doen in komende periode.
In de bovenstaande filmpjes wordt een spiegel voorgehouden voor vele onderwijsinstellingen en werkplaatsen. MAAR uiteraard zijn er vele voorbeelden die zichzelf wel constant scherp houden om innovatie te stimuleren.
In onderstaande video worden enkele terechte pijnpunten op theatrale wijze blootgelegd. We hoeven het dus zeker NIET zo zwart-wit te bekijken als 'Prince Ea' in volgende video. Ons onderwijs kende de afgelopen periode een sterke groei in individualisme. Er wordt steeds meer 'à la tête du client' gewerkt. Een leerling / student kan op deze manier steeds meer werken vanuit eigen sterktes.

The people vs. the school system
'still' uit de video
THINK
Ben jij bereid om je volledig te smijten om jouw leefomgeving op innovatieve & positieve wijze te beïnvloeden?
Wil jij het verschil maken?

WAT IS 'ONDERNEMEN'?
Ondernemen...
Dit is de betekenis volgens Van Dale:
-
op zich nemen
-
beginnen te doen; = uitvoeren: actie ondernemen
Iets ONDERNEMEN begint met de bedoeling om dingen te veranderen en die verandering vervolgens zelf in handen te nemen.
Dat betekent dat je ondernemingszin inzet om je omgeving te beïnvloeden en verbeteren. Je vertoont een ZELFSTUREND GEDRAG.
The secret of getting ahead ... is getting started... - Mark Twain
TODO
Noteer waaraan jij ondernemend / zelfsturend gedrag herkent. Denk bijvoorbeeld aan het gedrag van een persoon die jou op dit vlak inspireert.
THINK
Zouden jouw vrienden je als ONDERNEMEND omschrijven?
En je medestudenten en ouders?
Waarom zouden ze daar een oordeel over kunnen geven?




Ondernemen is meer dan een eigen zaak starten...
Ondernemerschap wordt ook wel op volgende wijze onderverdeeld:
-
Zakelijk ondernemerschap dat de creatie van economische toegevoegde waarde en opstart van eigen zaak nastreeft
-
Persoonlijk ondernemerschap is het realiseren van innovaties en toegevoegde waarde voor zichzelf
-
Sociaal ondernemerschap gaat o.a. over het nemen van initiatief en realisatie van innovaties met de creatie van sociale waarde (zie deel 4)
Deze cursus probeer een evenwicht te houden tussen al de vormen van ondernemerschap.
TODO
Noteer wat jij reeds ondernomen hebt in deze opleiding / onderwijscontext. Denk aan de 3 bovenstaande items.
Entrecomp...
Deze module heeft een duidelijke doelstelling, nl. ondernemend gedrag bij studenten stimuleren. Maar het is niet alleen. Het ontwikkelen van 'ondernemende mensen' is een kerntaak van vele organisaties, van lokaal tot Europees niveau.
De ontwikkeling van het ondernemend vermogen van de Europese burgers en organisaties is één van de belangrijkste beleidsdoelen van de EU en de lidstaten. De Europese Commissie en OESO creëerden het raamwerk 'EntreComp' (Entrepreneurship Competence Framework).
Entrecomp is een instrument om het ondernemerschapsvermogen van de Europese burgers en organisaties te verbeteren. Het wil een brug slaan tussen de wereld van onderwijs en de wereld van werk.
EntreComp definieert ondernemerschap als een transversale competentie die op alle levenssferen van toepassing is: van de bevordering van de persoonlijke ontwikkeling tot de actieve deelname aan de maatschappij, de intrede (of terugkeer) op de arbeidsmarkt als werknemer of zelfstandige, het starten van een (cultureel, sociaal of commercieel) initiatief. Het gaat uit van een brede definitie van ondernemerschap.
Het raamwerk benadert ondernemerschap als een vermogen dat iedereen kan ontwikkelen. Het omvat 3 onderling samenhangende en verbonden competentiedomeinen:
-
Ideeën en Kansen
-
Middelen
-
In actie
Elk domein telt 5 competenties, die samen de bouwstenen vormen van ondernemerschap als sleutelcompetentie.

TODO
Overloop de 15 competenties en noteer per competentie deze 2 zaken:
-
Dit heb ik reeds goed gedaan (betreffende deze competentie) - je mag de zaken van vorige oefening gebruiken en bij juiste competentie plaatsen
-
Dit zou ik in nabije toekomst kunnen doen om deze competentie verder te ontwikkelen.
Dit kan de start zijn van JOUW ONDERNEMERPORTFOLIO waarin je al jouw ondernemerschap documenteert. Kan handig zijn voor een sollicitatie / businessmeeting.
EntreSpiegel...
De ENTRE-Spiegel 2.0 is een wetenschappelijk onderbouwde tool. Het brengt je ondernemersvaardigheden in kaart. De ENTRE-Spiegel 2.0 peilt naar de elf belangrijkste competenties die je als ondernemer nodig hebt.
Je gebruikt de ENTRE-Spiegel 2.0 als een zelfreflectie-instrument. De 2.0 versie voorziet ook de mogelijkheid dat vrienden of familie jouw ondernemend spiegelbeeld mee vorm geven. Zo krijg je een waardevolle 2de mening.
Want wat jij denkt over jezelf is niet altijd gelijk aan de perceptie die de mensen van jou hebben!

TODO
Vul de 48 vragen op deze tool in om je eigen ‘ondernemerskwaliteiten’ onder de loep te nemen: https://www.entrespiegel.be/entrespiegel
Gebruikersnaam: Ondernemend
Paswoord: howest
coach: Joktan Willem
Laat dit nadien ook invullen door een persoon die jou goed kent (medestudenten van SBP, levenspartner / familielid, collega.
Plak beide 'spinnenwebben' naast elkaar en noteer er onder een korte tekst met vergelijking tussen beide resultaten.
FUTURE YOU
Your Full Potential...
Innoveren en ondernemen ... 2 zaken die we bij de kernwoorden van deze opleiding rekenen. 2 zaken die je zullen helpen in het bereiken van 'your full potential'.
Laat je even onderdompelen in dit emotionele filmpje.
Everybody dies, but not everybody lives

'still' uit de video
What is your dream?
What ignites that spark?
De acteur in het filmpje vindt 'twijfel' dodelijk. Volgens mij is 'twijfel' een essentieel deel van het denkproces. Maar over één iets zijn we het zeker eens ... probeer duidelijk te weten wat jou passioneert en tracht die passie te volgen!
Innoveren en ondernemen vertrekt vaak vanuit een PERSOONLIJKE PASSIE. Daarom is het belangrijk om eerst en vooral bij onszelf stil te staan. Dit zal helpen om van deze module een meer persoonlijk verhaal te maken.
Wil jij later organisator zijn van een groot sportevent? Zie je jezelf later als een performancecoach in het wielrennen? Zou je later graag de krijtlijnen van het lokaal sportbeleid uittekenen? Droom je van een bestaan als outdoor animator in binnen- en buitenland? ...
Waar loop jij warm van en wat is er nodig dat te bereiken?
Vertrek vanuit je sterktes, maar ken ook je zwaktes!
Is het nodig om te streven naar een job als 'teambuilder' indien je liever op je eentje werkt?
Is het verstandig om een sportmanagement job na te streven terwijl je administratief werkt schuwt? ...
Oh ja, zelfs superman heeft een zwakte. Hou hem maar uit de buurt van kryptonite!

THINK
Wat is jouw 'Kryptonite' (zwakte)? Waar kan je absoluut niet goed mee om?
In andere taal moeten praten? Financiële opvolging? Voor een grote groep mensen een presentatie geven? ...
TODO
Loser CV opmaken: maak eens een CV op met jouw mislukkingen. Maak een Word document aan.
Welke projecten zijn mislukt? Wanneer kon je niet aan verwachtingen voldoen? Waar loopt het vaak fout? Waar loop je in een grote bocht omheen? Welke skills heb je helemaal niet? Welke referenties wil je NIET delen met de wereld?

THINK
Wat is jouw 'full potential'? En wat zou je moeten doen in de komende periode om die te bereiken?
TODO
Maak een mindmap omtrent 'JOUW SUCCESVOL TOEKOMSTBEELD' met je eigen naam als beginpunt.
De focus in deze mindmap ligt op je toekomst in de sport- en beweegwereld. Je bekijkt dit optimistisch / realistisch. Wat zou je zelf als een 'SUCCES' omschrijven?
Je kan dit maken via mindmaptool (vb. https://lucidspark.com/, www.coggle.it of https://miro.com/login/) of op papier.
Enkele hulpvragen:
-
waarom zou je gewild willen zijn op de arbeidsmarkt?
-
waarom zouden potentiële concurrenten naar jou moeten opkijken?
-
welke competenties zou je graag verder uitgediept?
-
welke extra attesten wil je dan behaald hebben?
-
wie je allemaal helpen?
-
in wat ben je dan expert?
-
...
Stop niet met noteren en vertakkingen maken tot je op het niveau van een concrete taak met een werkwoord uitkomt.
Bijvoorbeeld:

Vrije tijd...
Schuw in deze mindmap jouw VRIJE TIJDSBESTEDING niet. Hobby's zijn zeer waardevol, ook in functie van je professionele carrière. Niet enkel als stressverlager maar mogelijks ook als gids voor jouw professionele carrière. Wat zijn jouw echte passies?
Wil je als longboarder graag een eigen vereniging oprichten om dit aan kleine kinderen aan te bieden? Wil je als fervent streetworkout beoefeneaar een kwalitatief programma voor betalende klanten opstarten? Ben je gepassioneerd door games en wil je deze principes doortrekken naar jouw werkomgeving? Wens je als fervent natuurmens de sporters meer naar buiten krijgen door gerichte campagnes op te starten? ...
ATTENTION
Hou dit in gedachten: Het werk dat je doet terwijl je andere dingen uitstelt, is vermoedelijk het werk dat je de rest van je leven zou moeten doen!

awardwinning shot film 'Alike' over 'jouw passie volgen'

'still' uit de video
TODO
Maak een eigen naambordje met JOUW NAAM + DROOMTITEL! vb: Joktan Willem - Marketeer of Nature
Deze plaats je vanaf nu iedere les leesbaar op de lesbank (of bureau).

Quarterlifecrisis...
Bovenstaande hoofdstukken zijn hoopgevend. Niet? De kans dat jij als lezer een jonge twintiger bent is zeer groot. Daarom is de kans reëel dat je alles minder hoopvol bekijkt.
"Doe ik mijn studies/job eigenlijk nog graag? En ben ik wel gelukkig in mijn relatie? ... en waar gaat het naar toe met de wereld?"
Het zijn vragen waar veel twintigers mee worstelen volgens psychologe Margot Monnens.
Je beste vriendin kocht net een huis, je neef gaat trouwen, je oude klasgenoten worden een voor een ouders, en jij? Jij kan bij de bakker nog niet kiezen tussen een wit en een bruin brood, laat staan dat je weet wat je momenteel wil in het leven. Welkom in de quarterlifecrisis, het kleine broertje van de midlifecrisis.
Indien je dit herkent ... check dan eens onderstaande video.
video: quarter-life crisis.

afbeelding: quarter-life crisis (DeMorgen)
THINK:
Herkenbare situaties in deze video?
Je hebt zelf ook wel al eens nagedacht en gepiekerd over het pad dat je wil bewandelen, toch? Ook moeilijk om jouw toekomstbeeld scherp te stellen? Moeite om richting te kiezen voor jouw professionele carrière?
Keuzemogelijkheden...
De huidige en komende periode zouden de jaren vol avontuur en nieuwe ervaringen moeten zijn, en toch maken veel twintigers een quarterlifecrisis door.
Veel jongeren moeten tussen hun 20 en 30 een woelige en verwarrende periode doorploegen op het hobbelige pad naar volwassenheid. Door een aantal stappen (zoals alleen wonen, trouwen, kinderen hebben, ...) uit te stellen, hebben veel jongeren een periode van reusachtig veel keuzevrijheid. Maar die vrijheid kan tot stress en onzekerheid leiden. Als je een miljoen keuzemogelijkheden hebt ... hoe weet je dan of je de juiste keuze gemaakt hebt? Die keuzestress wordt ook ervaren in de zoektocht naar een leuke job. Waar werk vroeger vooral een middel was om brood op de plank te hebben en de kinderen een beter leven te geven, zien we vandaag ons werk als een manier om zin aan ons bestaan te geven. En als het dan niet volledig gaat zoals we verwachten, dan denke de jongeren nu ook sneller: wat zegt dit nu over mij als persoon? Voeg aan deze cocktail nog toe de beangstigende voorspellingen over een nakende recessie, de klimaatverandering en de steeds terugkerende boodschap dat deze generatie het moeilijker zal hebben dan de voorgaande, en het hoeft niet te verbazen dat veel jongeren onzeker het volwassen leven tegemoetgaan.
Never waste a good crisis...
Hoe moeilijk de jaren op weg naar volwassenheid en bijhorende crisismomenten ook zijn, het zijn ook de jaren waarin we wellicht het meest leren over onszelf.
Mensen zijn gewoontedieren. Als je nooit een crisis zou ervaren, zou je mogelijks gewoon hetzelfde blijven doen. Je leven zal waarschijnlijk nooit meer veranderen dan in deze periode, dus besef dat het normaal is dat je daarmee worstelt.
bron: DeMorgen



Reflectie...
In de opleiding Sport en Bewegen heb je behoorlijk wat reflecties moeten doen. Hiervoor werd het 6-stappen coachmodel centraal geplaatst. Dit blijft een uitstekende manier om een jezelf vooruit te helpen, ook in functie van innovatie en ondernemerschap!
Als voorbereiding van latere business modellen (zie deel 3) zullen we een aanvullend model gebruiken, nl. het Business Model You. Dit is gebaseerd op het business model canvas (de negen bouwstenen van een bedrijf op 1 blad papier), maar dan toegepast op de persoonlijke leef- en werkomgeving van een individu.
Business Model You leert gebruikers persoonlijke bedrijfsmodellen te tekenen die mogelijks nieuwe manieren onthullen om meer uit hunzelf te halen op basis van vaardigheden en veranderende behoeften van de markt. Het doel van Business Model You is om nieuwe, bevredigende carrières te starten of vorm te geven. De 9 bouwstenen van jouw persoonlijk businessmodel.
(bron: https://www.toolshero.nl/persoonlijke-ontwikkeling/business-model-you/)

TODO
- Vul het 'BUSINESS MODEL YOU' in. Bij voorkeur vul je dit in voor een stage/job die je in de Sport- en Beweegsector gedaan hebt.
Download en gebruik dit document om dit goed in te vullen. Je vindt er heel wat hulpvragen op pagina 2 en 3.
- Noteer een korte reflectie bij elke bouwsteen (wat kan beter? Waarop wil je verder bouwen? Bepaalde zaken waar je echt trots op was? ...)
- Hoe meer van deze reflecties ingevuld worden, hoe groter de kennis wordt van wat er allemaal speelt en mogelijk is in het professionele leven. Na de reflecties vul je het persoonlijke Business Model You opnieuw in voor jouw toekomstige job (idealiter is dit de eindstage), maar nu vanuit de aangepaste visie.
Deze laatste Business Model You komt op jouw persoonlijk Miro bord van deze module.

Droom en realiteit liggen niet altijd dicht bij elkaar. Je mag zoveel plannen maken als je wilt, je mag zoveel reflecteren als mogelijk ... flexibiliteit zal toch vaak vereist zijn! De WORK - LIFE BALANCE zorgt vaak voor gezonde grenzen aan je ambitie. Wees dus ook niet ontgoocheld indien je niet alle ultieme doelen kan bereiken in het begin van je professionele carrière. Bouw alles op duurzame wijze op.

MAAR LAAT DIT JE NIET TEGENHOUDEN OM TOCH TE DURVEN DROMEN :-)

ATTENTION
Een ondernemer vervangt
'ik wil' door 'ik zal'...
Ook met een moeilijk parcours kan je er geraken!

THINK:
Welke hindernissen kwam jij tegen in jouw Sport Business Project? Hoe heb je deze overwonnen?
Jump...
“Een ondernemer is iemand die van een klif springt en op de weg naar beneden een vliegtuig in elkaar zet.” — Reid Hoffman, Amerikaans internetondernemer.
Leren zwemmen na de duik? Je kan zwemmen, maar mogelijks nog niet in woelig water?
Je hoeft niet altijd het gevoel te hebben om 100% voorbereid te zijn om een grote stap te zetten. Een echte ondernemer (intra- of entrepreneur) gaat voort op een leuke mix tussen voorbereiding en buikgevoel.
Yes, but ...
Wanneer je een idee voorstelt (nieuw project op je job of opstart eigen zaak) krijg je vaak te maken met een 'Ja, MAAR ...'. (bvb: "Ja, goed idee, maar dan verlies je wel veel zekerheid!")
De 'MAAR' kan essentiële feedback omvatten, maar kan ook onrelevant gemopper zijn. Blijf feedback vragen, maar behandel het kritisch. Ook wanneer de feedback uitsluitend positief is.
Twijfel je of je wel voldoende middelen hebt om jouw droom/idee te realiseren? Denk soms eens aan deze quote:
You don't always need resources, you need to be resourcefull!



THINK:
Wat is volgens jou een groter risico:
- doen wat je al altijd doet?
- ondernemend en innovatief gedrag met onzekere toekomst?
Hou je antwoord eens in het licht van deze afbeelding.
Is 'druk bezig zijn' een goed excuus om met oogkleppen rond te lopen?

Aanpassingsvermogen...
Finaal willen we met deze module alumni afleveren die vlot kunnen meedraaien in een snel veranderende wereld vol uitdagingen.
Want uitdagingen zijn er genoeg. Denk o.a. aan:
-
Pandemieën
-
Oorlogen
-
Aanpassen aan multiculturaliteit
-
Thaasofobie - FOMO
-
Ongezonde levensstijl vs langere levensduur
-
De druk op onze welvaart en de toekomst van het zorgstelsel
-
Toenemend aantal zittende beroepen
-
Klimaatverandering
-
Burn-outs & depressies
-
...
Meer hierover in deel 2!
TOT SLOT
Geloof in eigen kunnen door middel van onderbouwing
Een terechte portie zelfvertrouwen gecombineerd met (wetenschappelijke) onderbouwing zal je goed vooruit helpen! Je hebt heel wat voorbeelden uit het verleden die dit bewezen hebben (talloze innovatoren en ondernemers in het alumnibestand van Sport en bewegen).
Maar uiteraard moet je het wel in eigen handen nemen! Toon jezelf 'ondernemend' in deze module en streef naar het optimale resultaat!
Maar vergeet niet... succes is niet gegarandeerd! Schuw het werk niet.
Of doe je mee aan...
Al eens gehoord van QUIET QUITTING
De Amerikaanse TikTokker @zaidleppin ging viraal met een filmpje waarin hij uitlegt wat quiet quitting is. "Je neemt geen ontslag, maar je stopt met meer en beter te doen op het werk. Je voert nog steeds je taken uit, maar je doet niet meer mee aan de cultuur dat je werk je leven moet zijn." (bron: VRT)
TODO
Vul het 6-stappen coach model in met een GEWENST SITUATIE waarbij jezelf jouw FULL POTENTIAL bereikt.
Uiteraard is dit 'work in progress' want je moet nog vele hulpmiddelen krijgen tijdens het vervolg van deze lessenreeks.


Enkele voorbeelden van ondernemende alumni van de opleiding


-
zaakvoerder Kenny Wyffels
-
zaakvoerder Jason Gheneyn
-
manager Maxim Vannieuwenhuyze

-
zaakvoerder Cederic Van Belle
-
zaakvoerder Hugues Van Holderbeke

-
zaakvoerder Sara Verhelst

-
zaakvoerder Xsenija Van de Voorde

-
dance influencer Jodie Pennewaert

-
zaakvoerder Levi Debruyne

-
zaakvoerder Edward Houpline

-
't Speelveld (https://www.facebook.com/profile.php?id=100057622741641)
-
initiatiefnemer Thomas Graulus

-
zelfstandig coach @ FEL https://www.fel.gent/
-
Anna Bogemans

-
zaakvoerder Juul Colonne

-
zaakvoerder Rob Van Quathem

-
zaakvoerder Arianit Hajrizi

-
zaakvoerder Lisse Durinck

-
zaakvoerder Mien Verstraete