LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINTS
TAKE NOTHING BUT PICTURES
KILL NOTHING BUT TIME
Natuurbeleving moet hand in hand gaan met een correct beleid omtrent duurzaamheid. Zoniet, is je dienst of product een kort leven toegeschreven.
Voor sportevenementen in Vlaanderen is er een specifieke bundel uitgewerkt. https://ovam.vlaanderen.be/studies-en-gidsen-rond-verduurzamen-van-evenementen (deze website is enkel ter info)
Leave no trace heeft alvast een aantal zeer praktisch bruikbare tips voor iedere recreant in the outdoors, niet specifiek voor events. Bekijk alvast onderstaande video's en check hun website https://lnt.org/.
Leave No Trace
Leave No Trace backpacking - de 7 principes

OPDRACHT 'Leave no trace on camp'
Pas de LNF principes toe op jouw back to nature kamp (zie pagina 'actieve en speelse natuurbeleving).
Heel wat organisaties helpen in het natuurbehoud. Een aantal voorbeelden:
-
ANB - Agentschap Natuur en Bos: https://www.natuurenbos.be/
-
ANB werkt elke dag aan het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuur. Het agentschap staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en het versterken van natuur samen met alle partners.
-
Week van het Bos van ANB: http://www.weekvanhetbos.be/nl-BE/content/home/2/
-
-
NATUURPUNT: http://www.natuurpunt.be- Onafhankelijke vrijwilligersvereniging die zorgt voor de bescherming van kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen
-
BOSPLUS: http://www.bosplus.be/nl/speel-en-leer - zet zich specifiek in voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Ze staan ook in voor kennisverspreiding omtrent spelen en leren in het bos
-
Vlaanderen - departement OMGEVING: https://omgeving.vlaanderen.be/nl
Dit is Natuurpunt
Projectsubsidies ANB
De natuur in topconditie houden in heel Europa, dat is het doel van Natura 2000. Daarom zal ook Vlaanderen stap voor stap waardevolle planten en dieren, en hun leefgebieden, beschermen en waar nodig ontwikkelen en herstellen.
Zowel binnen als buiten de speciale beschermingszones wordt gewerkt aan Natura 2000. Het Vlaams Natura 2000-programma vormt daarbij het kader voor beleid en acties op het terrein in heel Vlaanderen. Het beschrijft hoe Vlaanderen de komende zes jaar met Natura 2000 aan de slag gaat.
Het doel van alle inspanningen is om een gunstige en duurzame toestand van de natuur te behalen. We noemen dat ook een gunstige staat van instandhouding